Dijetetičarke otkrivaju što se događa s našim tijelom ako svaki dan jedemo salatu
SALATE su prepune raznih hranjivih sastojaka, te ne iznenađuju tvrdnje da su vrlo dobre za zdravlje. Preporučuje se da se dnevno konzumiraju do četiri porcije voća i povrća za optimalno zdravlje cjelokupnog organizma.
Jedenje salate na dnevnoj bazi vrlo pozitivno utječe na organizam, zahvaljujući hranjivim sastojcima tijelo dobiva potrebna vlakna, vitamine i minerale. Skupina dijetetičara otkriva što se točno događa s našim tijelom ako svaki dan pojedemo salatu.
Porasti će unos hranjivih tvari u organizam
Istraživanje iz 2019. godine na gotovo deset tisuća odraslih pokazalo je da su ljudi koji su jeli salatu konzumirali više vitamina A, B-6, C, E, K, folata, kolina i drugih esencijalnih nutrijenata. Rezultati ovog istraživanja poklapaju se s onima iz istraživanja provedenog 2006. godine. Istraživanje je provedeno na više od devet tisuća žena i osam tisuća muškaraca te je otkrilo da oni koji jedu salatu imaju više vitamina C i E, folne kiseline i karotenoida u svojoj prehrani, piše portal Parade.
"Salate često uključuju razno povrće, listnato povrće i druge hranjive sastojke", objašnjava dijetetičarka Trista Best te dodaje: "Ova hrana bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, osiguravajući esencijalne hranjive tvari koje podupiru cjelokupno zdravlje."
Osjećat ćete se hidratiziranije
Iako je konzumacija vode najkorisniji i najčešći način hidratacije, nije jedini koji možete isprobati. Kako objašnjava dijetetičarka Michelle Milgrim, unos tekućine ne dolazi samo od onoga što pijemo, već i od hrane koju jedemo. Voće i povrće uglavnom se sastoji od vode, pa kada povećamo unos te hrane, prirodno poboljšavamo svoj status hidratacije, ističe ona.
Pozitivan učinak na crijeva, gušteraču i želudac
Mnoga su istraživanja pokazala da oni koji jedu salatu u organizam unose više vlakana. To potvrđuje i Milgrim koja ističe da su voće, povrće, grah, grašak i leća namirnice koje su bogate vlaknima. "Bilo da uživate u lisnatoj zelenoj salati, salati od nasjeckanog povrća, graha, žitarica ili u kombinaciji svega navedenoga, uživate u izobilju hrane bogate vlaknima", objašnjava Milgrim.
Sva ta vlakna su vrlo dobra za pravilan rad crijeva. "Vlakna potiču redovito pražnjenje crijeva, pomažu u sprječavanju zatvora i podržavaju zdrav probavni sustav", ističe Best i dodaje da vlakna doprinose razvoju korisnih bakterija u crijevima, potičući uravnotežen i uspješan crijevni mikrobiom, prenosi Parade.
Predivna i zdrava koža
Dijetetičarka Best tvrdi da se pozitivan učinak dnevne konzumacije salate može vidjeti i na koži. "Salate, bogate hranjivim tvarima, pružaju vitamine i antioksidanse koji podržavaju zdravlje kože. Na primjer, vitamin C iz sastojaka poput paprike i agruma pomaže u sintezi kolagena, doprinoseći elastičnosti kože. Također, antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i zagađivačima iz okoliša", objašnjava Best.
Lakše kontroliranje težine
Milgram kaže da su salate bogate povrćem zasitne ali i manje kalorijske, što može pomoći ljudima da izgube i kontroliraju težinu. No, dodaje da je vrlo važno što se nalazi u salati koju jedemo. S njim se složila i dijetetičarka Kelly Redfield koja dodaje da ljudi moraju pripaziti koje preljeve koriste.
"Najvažnija stvar na koju treba paziti kod salata su preljevi. Oni mogu sadržavati tonu nepotrebnih kalorija s malom nutritivnom vrijednosti. Lako se skriveni šećer, masnoća i sol 'ušuljaju' u prehranu preko preljeva", rekla je Redfield. Preporučuje jednostavan, domaći preljev od mješavine maslinovog ulja, limunovog soka, soli i balzamičnog octa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati