Dijetetičarka: Žene starije od 50 godina trebale bi češće jesti pet namirnica
KADA žene dođu do razdoblja menopauze, obično između 45. i 55. godine, njihovo tijelo prolazi kroz značajne promjene, uključujući povećanje tjelesne težine. Prema dijetetičarki i nutricionistici Salmi Alsibai, tijekom ovog razdoblja dolazi do povećane razgradnje proteina i mišića, što smanjuje metabolizam i snagu. Ta promjena može otežati ženama starijim od 50 godina održavanje zdrave tjelesne težine. Srećom, postoji način da se ta situacija preokrene. Stoga je Alsibai izdvojila pet namirnica koje bi žene starije od 50 godina trebale češće jesti.
1. Masna riba
Masna riba može učiniti čuda za naše tijelo nudeći niz prednosti. Iako naziv može biti zbunjujući, one su zapravo odlične za mršavljenje. Opcije poput lososa, skuše i pastrve ne samo da su bogate proteinima, već su i bogate protuupalnim omega-3 mastima. "One zapravo mogu suzbiti debljanje smanjenjem kronične upale u tijelu", ističe Alsibai za SheFinds. Budući da su žene nakon menopauze sklonije kroničnoj upali, uključivanje ove ribe u prehranu odličan je izbor.
2. Sojini proizvodi poput tofua
Sojini proizvodi, poput tofua, nude odličan izvor biljnih proteina. Dijetetičarka objašnjava: "Proizvodi od soje mogu pomoći u smanjenju gubitka mišića, pružajući proteine i podržavajući mišiće kod žena nakon menopauze zahvaljujući svojoj sposobnosti da djeluju poput estrogena. Dakle, dodavanje tofua ili tempeha obrocima može pomoći povećanju unosa proteina i podržavanju zdravlja mišića."
3. Mliječni proizvodi s visokim udjelom proteina poput grčkog jogurta i svježeg sira
Mliječni proizvodi, poput grčkog jogurta i svježeg sira, fantastični su izvori proteina, kao i kalcija koji je ključan za zdravlje kostiju.
"Mliječni proizvodi s visokim udjelom proteina, poput grčkog jogurta i svježeg sira, doista mogu pomoći povećanju unosa proteina, dok istovremeno pružaju kalcij za jačanje kostiju", navodi Alsibai. S obzirom na to da je osteoporoza češća kod žena nakon menopauze, odabir mliječnih proizvoda bez dodanog šećera može biti odličan način podrške zdravlju kostiju i mišića.
4. Edamame, sjemenke bundeve i sjemenke suncokreta
"Visokoproteinske grickalice, poput edamamea, sjemenki bundeve i sjemenki suncokreta, odličan su dodatak svakoj prehrani jer pomažu povećanju ukupnog unosa proteina i mogu suzbiti žudnju za hrskavim grickalicama", kaže dijetetičarka. Te grickalice ne samo da doprinose osjećaju sitosti, već također pomažu u postizanju ciljeva unosa proteina za dan.
5. Grah i leća
Grah i leća su još jedan odličan izvor biljnih proteina. Osobito su korisni za probavu i zdravlje crijeva. "Oni dodaju značajnu količinu proteina našoj prehrani i, zbog svog visokog sadržaja vlakana, pomažu u ublažavanju probavnih smetnji, što je čest problem kod žena nakon menopauze. Dakle, uključivanje ovakvih namirnica u vašu prehranu može podržati održavanje mišića dok također promiče zdravlje probavnog sustava", zaključila je Alsibai.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati