Dijetetičarka: Ove namirnice trebali bismo često jesti jer prirodno jačaju imunitet
PRAVILNA i uravnotežena prehrana utječe na cjelokupno zdravlje, a određene namirnice svojim hranjivim sastojcima podupiru rad imuniteta, ključnog za obranu od različitih bolesti. Dijetetičarka Natalie Rizzo izdvojila je nekoliko najboljih namirnica koje bismo često trebali jesti, upravo zato što prirodno utječu i podržavaju rad imuniteta.
Na njezinu popisu najviše se nalaze voće i povrće, ali dijetetičarka je izdvojila i namirnice poput jaja i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Namirnice koje je dijetetičarka izdvojila bogate su vitaminima i drugim hranjivim svojstvima koja tijelu pomažu u borbi protiv infekcija, virusa i bolesti. U nastavku donosimo nekoliko najboljih namirnica koje bismo, prema Rizzo, trebali često dodavati u jelovnik.
Crvena paprika
Prema dijetetičarki, crvena paprika je najbolje povrće za podizanje imuniteta. "Crvena paprika je superhrana bogata vitaminima C, A i B, što znači da ima trostruku moć jačanja imuniteta", ističe ona.
Dodaje da su crvene paprike odličan izbor za obrok jer se mogu jesti sirove, kuhane ili pečene, što znači da se mogu kombinirati u različitim jelima.
Naranče
Naranče su poznate po tome što sadrže puno vitamina C, stoga ne iznenađuje što se nalaze na popisu namirnica koje podižu imunitet. Međutim, dijetetičarka ističe da kod konzumiranja naranči treba imati na umu jednu bitnu stvar.
"Ovo voće je prepuno vitamina C i drugih hranjivih tvari, ali pazite da ih jedete cijele, a ne samo kao sok. U tijelo ćete unijeti više vitamina ako naranču pojedete, a ne ako je samo iscijedite", tvrdi Rizzo.
Jaja
Kao još jednu korisnu namirnicu, dijetetičarka je izdvojila jaja. Ističe da su jaja odlična namirnica za prirodno povećanje vitamina D bez izlaganja suncu. "Oni koji unose dovoljno vitamina D rjeđe obolijevaju, a jaja sadrže veliku količinu ovog vitamina koji jača imunitet, posebice žumanjci koje nikako ne smijete izbjegavati jesti", ističe ona.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje središnja je namirnica mediteranske prehrane, poznate i kao najbolje prehrane na svijetu. Ono je "bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama", što ga čini dobrim izvorom za sve koji paze na kolesterol ili se žele zdravo hraniti za svoje srce. Dodaje da jedenje maslinovog ulja također pomaže u "sprječavanju demencije i jača imunitet", prenosi New York Post.
Špinat
"U špinatu se nalaze vitamini A i K te folna kiselina, željezo, magnezij i antioksidansi koji ga čine moćnim povrćem", ističe Rizzo. Tvrdi da bi se špinat trebao često jesti, a može se kombinirati u doručcima, salatama, kao prilogu tijekom ručka ili večere. Prema dijetetičaru, špinat je "namirnica koju biste trebali jesti više puta tjedno".
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati