U zagrebačkom shopping centru rade vrhunske napoletane. Sigurno ću se vratiti
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Jedan mi je poznanik čitajući moje uvode u kolumne nedavno rekao kako su sva ta moja putovanja, odlasci na koncerte, utakmice ili utrke u biti samo dobar izgovor za odlazak na pizzu. Priznajem, bio je u pravu. Upravo sam još jedan odlazak u Zagreb na koncert Silentea u Vintage Industrial Baru i obilazak zagrebačkog Ateliera Sreće iskoristio za posjet još jednoj pizzeriji s moje liste želja.
Budući da se spomenuti Atelier Sreće sa svojim simpatičnim medvjedićima nalazi vrlo blizu Centra Kaptol izbor je pao na pizzeriju Molino koja se nalazi na drugom katu tog trgovačkog centra. Molino je u biti restoran i bar koji u svojoj ponudi ima i napoletanske pizze.
Izuzetno toplo, sunčano i pomalo neprirodno vrijeme za ovo doba godine iskoristili smo i zauzeli stol na velikoj vanjskoj terasi. I unutarnji je prostor poprilično prostran, skladno uređen i oku ugodan. Molino u ponudi ima dvadesetak pizza podijeljenih u dvije uobičajene kategorije, klasične i gourmet. Budući da nas je bilo četvero uspio sam probati četiri različite pizze, tri klasične i jednu gourmet.
Buča kao neočekivani favorit
Naručili smo Capricciosu, Pepperoni, Vegetarianu i Buču. S obzirom na to da sam već samim uvodom i spominjanjem Silentea dao sasvim dovoljno materijala za zločeste komentare koji standardno prate moje kolumne, odlučio sam umjesto pizze s mortadelom naručiti Buču, pizzu s pečenom bučom.
Naravno, osim izbjegavanja već pomalo dosadnih komentara, glavni mi je motiv kod prvog dolaska u neku pizzeriju isprobati nešto novo pa uvijek umjesto svoje omiljene pizze s mortadelom naručim gourmet pizzu koju nikada prije nisam probao. Ovo je prvi put da sam dobio pizzu koja uz umak od buče ima i komade pečene buče. Nadjev je neobičan: mozzarella, dimljena panceta, dimljeni sir i sjemenke nara. Sve skupa izbalansirano, sočno i vrlo ukusno.
U Molinu su gourmet pizze generalno zanimljive, s neočekivanim kombinacijama sastojaka. Dvojba je bila između Buče i Roast Beef pizze s pečenom govedinom, umakom od hrena i smokvama, no Buča je na kraju opravdala izbor.
Klasične pizze i ljutkasti hit
Od klasičnih pizza najviše me oduševila Pepperoni - ljutkasta, bogata okusom i s jasno naznačenom dozom pikantnosti (što je na meniju uredno označeno papričicama). Osim Pepperoni, kao ljuta je označena i N’duja, pizza s tradicionalnom kalabrijskom ljutom kobasicom.
Bez obzira na sve jako dobre nadjeve, njihov glavni adut ostaje tijesto. Svi smo odmah primijetili kako je iznimno mekano, ali ne i gnjecavo. Rubovi su lagani, prozračni i nisu nabijeni tijestom, što govori o dugoj fermentaciji i dobro odmjerenim bulama. Površina je blago zrnata, očito od razvlačenja u tvrđem brašnu, vjerojatno semolini, što daje onaj fini hrskavi završetak. To je tijesto kakvo bi sve moderne napoletane trebale imati - teško mu je pronaći zamjerku.
Cijene, dojam i (vječna) dilema rezanja pizze
Cijene se kreću od 9 eura za Margheritu pa do 17.50 eura za pizzu s vrganjima i bresaolom. Buča je 16.50 eura, a većina gourmet opcija 14.50 eura. Klasične su uglavnom između 10 i 12 eura. S obzirom na kvalitetu tijesta, nadjeva, uslugu i lokaciju - sasvim opravdano.
Za kraj, neizbježna tema: Molino poslužuje već narezane pizze. Iako i sam jedem pizzu presavijenu u trokut, nisam pobornik da se napoletane unaprijed režu. Smatram da to treba raditi samo za dostavu, dok bi se u restoranima pizze trebale posluživati cijele, uz pribor i eventualno škare ili rezač. Vizualno su ljepše, a i doživljaj je bolji.
Ipak, unatoč rezanju - ove su napoletane vrhunske. Zbog njih ću se sigurno ponovno vratiti u Molino i preporučiti ga svima koji me pitaju gdje pojesti odličnu pizzu u centru Zagreba.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
