Greška koju svi radimo: Nikad ne čuvajte kruh na ovom mjestu

MNOGI od nas suočavaju se s istim problemom - kupimo savršenu, hrskavu štrucu kruha, a ona već sutradan postane suha i neukusna. Iako se stari kruh može iskoristiti za krušne mrvice ili krutone, šteta je ne uživati u njegovoj svježini. Srećom, Paul Hollywood, jedan od najpoznatijih svjetskih pekara, otkrio je jednostavnu pogrešku koju mnogi rade i ponudio rješenje kako bi kruh što duže ostao svjež, piše Food & Wine.
Ne čuvajte kruh u hladnjaku
U videu objavljenom ranije ove godine, Hollywood jasno naglašava: "Ne stavljajte kruh u hladnjak. Brže će ustajati, jer izvlači vlagu i brže ga suši." Iako se čini logičnim da će hladnoća sačuvati svježinu, događa se upravo suprotno. Kruh postaje star ne samo zato što gubi vlagu, već i zbog procesa koji se naziva retrogradacijska rekristalizacija.
Tijekom pečenja, škrob u tijestu upija vodu i želatinizira se. Nakon što se kruh ohladi, molekule škroba se počinju vraćati u svoje prvotno, kristalizirano stanje, istiskujući pritom vodu. Taj proces, koji kruh čini tvrdim i suhim, znatno se ubrzava na niskim temperaturama hladnjaka.
Koja su onda najbolja rješenja?
Kada je riječ o pravilnom skladištenju, Hollywood nudi dva jednostavna prijedloga. Prvi je zamrzavanje. "Možete ga zamrznuti. Narežite ga i svaku pojedinu krišku zamotajte u prozirnu foliju te je stavite u zamrzivač. Sve što trebate učiniti je izvaditi je, odmotati i staviti u toster", objašnjava stručnjak. Ovo je idealno rješenje za samce ili manje obitelji jer omogućuje korištenje kriške po kriške, bez potrebe za odmrzavanjem cijele štruce.
Ako pak planirate kruh potrošiti u nekoliko dana ili ga pripremate za više ljudi, Hollywood ima još jednostavniji savjet. "Da budem iskren, ja je samo stavim u smeđu vrećicu i ostavim sa strane." Papirnata vrećica je porozna, što omogućuje cirkulaciju zraka i sprječava nakupljanje vlage, koja bi u plastičnoj vrećici potaknula razvoj plijesni.
Iako papirnata vrećica neće zaustaviti prirodni proces starenja kruha, neće ga ni ubrzati kao što to čini hladnjak. Bilo da se odlučite za zamrzivač ili papirnatu vrećicu, ovi savjeti pomoći će vam da u svojoj omiljenoj štruci uživate što je duže moguće.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati