Kako napraviti knedle sa šljivama da ispadnu baš kao bakine? Imamo top recept

RANIJE smo vam pisali da su na tržnice stigle prve ovogodišnje šljive, a kilogram trenutno košta oko 3 eura. S obzirom na to, iskoristit ćemo ih za pripremu jednog od ovih deserata, ali i jednog od najpoznatijih deserata s našeg prostora - knedli sa šljivama.
>> Stigle su prve šljive, a ovih 5 kolača sa šljivama morate probati ovog ljeta
To je jelo koje nas vraća u djetinjstvo, kad bi kuhinjom zamirisalo tijesto kuhano u loncu i svježe pržene krušne mrvice. Knedle sa šljivama nisu bile samo desert, već i dio obiteljske rutine, jednostavno jelo koje spaja sezonsko voće i domaće sastojke.
Kuhano tijesto od krumpira omotano oko svježe, slatke šljive napunjene šećerom vrhunski je domaći desert u kojem ćemo uživati cijelu sezonu šljiva (ali i dulje), a kako napraviti ovu klasičnu slasticu koja je svima obilježila djetinjstvo saznajte u nastavku.
Potrebni sastojci
Za klasične knedle sa šljivama kakve pamtimo iz djetinjstva trebat će vam:
- krumpir
- šljive
- šećer
- oštro brašno
- pšenični griz
- sol
- maslac
- jaje
- krušne mrvice
- lješnjaci
- cimet.
Kako ih napraviti
Prvo ćete napraviti knedle. Kuhajte krumpir dok ne omekša, oko 20-30 minuta, a kad se dovoljno ohladi, krumpir ogulite i zgnječite u pire. Pazite da nema komadića krumpira i pustite da se ohladi u potpunosti. U međuvremenu operite šljive. Prerežite svaku šljivu uzdužno, ali ne do kraja i izvadite koštice. Ako želite, šljive napunite s pola žličice šećera.
Krumpir stavite u veliku posudu, pospite solju i maslacem, a zatim dodajte brašno i griz. Miješajte dok se brašno ne sjedini. Dodajte jaje, promiješajte vilicom te kratko mijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formira tijesto.
Tijesto podijelite na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je tako teže zamotati. Dobro pobrašnjenim rukama oblikujte tijesto i u sredinu stavite šljivu. Čvrsto omotajte tijesto oko šljive, zatvarajući rubove i oblikujući ga u kuglu.
Zagrijte vodu u velikom loncu dok ne zakipi. Knedle od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - pred kraj kuhanja knedle bi trebale plutati.
U međuvremenu napravite premaz za okruglice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte mrvice i mljevene lješnjake ili orahe. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok mrvice i orašasti plodovi malo potamne i lijepo zamirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite posudu s vatre.
Knedle izvadite šupljikavom žlicom i uvaljajte u mrvice. Posipajte ih šećerom u prahu po želji i odmah poslužite. Cijeli recept s detaljnim postupkom i točnim mjerama pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati