Trogirski restoran s mediteranskim jelima svi hvale, a sada ga je otkrio i Michelin

U SRCU Trogira, u Šubićevoj ulici, nalazi se restoran Franka, urbano i toplo mjesto koje je nedavno uvršteno u Michelinov vodič, s Michelinovom preporukom. Vlasnik Damir Civadelić, koji je restoran pokrenuo 2021. godine sa suprugom, kaže kako su ga uvijek inspirirali dobra energija i nezaboravna iskustva za stolom, a upravo takvu atmosferu danas nudi i njegova Franka.
"Franka nikada nije bila zamišljena kao mjesto gdje se dolazi samo utažiti glad. Cilj nam je bio stvoriti full experience, od sjajne usluge i pažljivo odabrane glazbe, do svježe ubranog cvijeća i izuzetne hrane", priča Damir, koji je htio otvoriti nepretenciozno, ali posebno mjesto kojem će se ljudi iznova vraćati. To mu je i uspjelo.
Bez kompromisa kad je u pitanju kvaliteta
Od prvog dana u restoranu su s njima chef Dragan Grbić, zadužen za kuhinju, i Nina, koja vodi dio usmjeren na goste. "Bez njih dvoje ova priča ne bi bila ono što je danas", priča Damir i dodaje da se Franka temelji na beskompromisnoj kvaliteti - u hrani, usluzi i atmosferi. Svaki detalj, kaže Damir, promišljen je.
"Ono na čemu se u Franki temeljimo i što nikada ne kompromitiramo jest standard u kvaliteti hrane, usluge, ali i atmosfere. Svaki detalj nam je važan. Svakom gostu pristupamo s maksimalnom pažnjom i trudimo se pružiti iskustvo koje će pamtiti", ističe.
Kuhinja je svojevrsni mediteranski fusion, inspiriran ne samo jadranskom obalom, već i južnom Italijom, Francuskom, Bliskim istokom i sjevernom Afrikom. Gosti tako mogu kušati jela poput jadranske hobotnice s labnehom, carpaccia od patlidžana s tahinijem, ribljih specijaliteta, kao i jela obogaćena začinima poput za'atara, schwarme i sumaka. Na jelovniku je i desert koji se najviše traži - ricotta limoni.
"Kvalitetu i autentičnost održavamo kroz dosljednost, pažljiv odabir namirnica i osobni pristup svakom jelu. Ne pratimo slijepo trendove, već ih prilagođavamo našem stilu, iskreno, sezonski i s karakterom", naglašava Damir.
Michelin kao potvrda vizije
Za Michelinovu preporuku saznali su iznenada, putem službene objave na web stranici. Prije toga stigao je mail u kojem je Franka navedena kao restoran koji se razmatra za uvrštavanje u vodič, a onda je, kaže nam Damir, uslijedio "boom".
"Osjećaj je bio nevjerojatan - uzbuđenje, iznenađenje i ponos u isto vrijeme. I privatno i poslovno osjećam ogromnu zahvalnost prema svim ljudima koji vjeruju u našu viziju od samog početka i s nama je svakodnevno grade", kaže Damir koji se, osim timu, zahvaljuje i gostima, bez kojih ne bi bilo ni Franke.
Iako Michelin nikad nije bio cilj, ono što jesu radili - predano i iskreno - prepoznala je i struka. "Naš fokus je uvijek bio i ostat će na vjerodostojnosti vlastitoj viziji onoga što želimo da Franka bude, imajući u fokusu kvalitetu namirnica, usluge i ugođaj mjesta općenito", kaže Damir.
Ako još niste, posjetite ih u Šubićevoj 30 u Trogiru. Za početak, Damir preporučuje da krenete sa signature koktelom i nekim od predjela koje možete dijeliti - scallop ceviche, carpaccio od patlidžana ili tartar od bifteka. Za glavno jelo preporučuje morsku teću (recept je ovdje) ili rižot od cikle s tartufima, a za kraj nezaobilaznu ricottu limoni.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati