"Budite pametni i kupujte cijelo pile", kaže chef Antonio. Ovako ga rastrančirajte

CIJENE svih namirnica u posljednje su vrijeme itekako porasle, a to se posebno odražava na piletinu - samo pileći file u nekim mesnicama košta gotovo 10 eura po kilogramu (nerijetko i više), pa je puno isplativije kupovati cijelo pile, čije se cijene kreću već od 4 eura.
I dok pileći file možete pripremiti bez previše filozofiranja i eventualno ga trebate narezati na kockice ili komade, ovisno o tome kakvo jelo radite, kod cijelog pileta priča je nešto drugačija - treba vam oštar nož i potrebno ga je otkoštiti, odnosno rastrančirati.
Iako na prvu zvuči komplicirano, jednom kada naučite to raditi trebat će vam svega nekoliko minuta da rastrančirate pile, a domaći chef Antonio Brajković na svom je TikTok profilu pokazao kako to napraviti na najjednostavniji mogući način, kao i koliko mesa možete dobiti od jednog cijelog pileta.
Kako rastrančirati pile?
Chef Antonio kupio je pile od 1,6 kilograma na akciji pred istekom roka trajanja za samo 3 eura, a zatim je u videu, koji je prikupio gotovo milijun pregleda, pokazao kako ga rasjeći.
Prvo krenite od krilca - ispružite ih i palcem osjetite gdje je zglob. On je unutra, malo ispod prsa, pa pile možete okrenuti sa strane i zarezati. Krilca odrežite, kao i njihov vrh, koji možete ostaviti sa strane za juhu.
Zatim rastegnite nogu, zarežite kožicu i samo pratite gdje se širi. Kada dođete do kosti, samo je lagano izvucite van i nastavite rezati. Isto ponovite i na drugoj strani. Sada odvojite batak od zabatka - morate osjetiti gdje je zglob i onda samo prerežete, objašnjava Antonio.
Donji dio leđa zarežite i lagano slomite i to će vam ostati za juhu, kao i vrhovi pilećih krilca, a onda na red dolaze pileća prsa koja se nalaze na kosti. Kost razrežite po sredini, a zatim lagano nožem odvajajte prsa od kosti. Dobit ćete dva komada pilećih prsa s kožicom, a kosti ostavite za juhu.
Koliko ćete mesa dobiti od jednog cijelog pileta
Na kraju ćete imati dva komada pilećih prsa, dva batka, dva zabatka, dva krilca te kosti, leđa i vrhove krilca za juhu.
"Kupite ovakva dva-tri pileta kad su na akciji, kada uhvatite priliku ili kada je neka dobra cijena, oslobodite mjesto u škrinji, piletinu stavite u vrećice i zaledite je. Piletinu možete i narezati na kockice i samo odmrzavate i kuhate kako vam treba. Uštedjet ćete si puno vremena i novaca", zaključuje Antonio.
"Budite pametni i kupujte cijelo pile", kaže na kraju videa.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati