Znate li koji je jedan od omiljenih hrvatskih kolača? U ovoj verziji vole ga i djeca
PITE od sira sjećamo se od djetinjstva, a isto je tako i s našim roditeljima. Jednostavan kolač koji se nekoć jeo u raznim prilikama, od svakodnevice do svečanosti. Mi ga pamtimo kao onaj kolač iz djetinjstva koji kao klinci i nismo tako rado jeli. Srećom, to se kasnije u životu promijenilo.
Djeca ponekad ne vole kolače sa sirom (iako je sladak), pa smo ovaj put pripremili neodoljivu kombinaciju. U nastavku vam donosimo recept za klasičnu pitu od sira s dodatkom džema od jagode - kolač koji ćete raditi još puno puta.
Potrebni sastojci
Za tijesto:
- oštro brašno
- šećer
- prašak za pecivo
- maslac
- žumanjci
- mlijeko
Za nadjev:
- svježi sir
- bjelanjci
- žumanjci
- šećer
- griz
- džem od jagoda
- naribana korica limuna
Kako se priprema
Izradite mrvičasto tijesto pa ga zamijesite, zamotajte u foliju i kratko stavite u hladnjak. Tijesto zatim podijelite na dva dijela - jedan dio razvaljajte u dimenziji kalupa za pečenje, pa ga stavite u namašćeni kalup, a drugi stavite natrag u hladnjak.
Izmiksajte snijeg od bjelanjaka, pa izradite sir sa šećerom i žumanjcima, dodajte im griz i koricu limuna. Na kraju malo pomalo dodajte im snijeg od bjelanjaka pa sve sjedinite špatulom.
Nadjevom od sira premažite prvi dio tijesta, dodajte džem od jagoda i zagladite pa prekrijte drugim dijelom tijesta tako da ga naribate na ribež. Kolač stavite peći, a prije posluživanja ga potpuno ohladite.
Detaljan recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati