Muči vas nadutost? Izbjegavajte tri namirnice, kaže dijetetičarka
MLIJEČNI proizvodi glavna su namirnica u mnogim prehranama, ali za neke ljude mogu biti izvor probavnih problema i nelagode. Određeni mliječni proizvodi mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva i probavu, što dovodi do nadutosti, plinova i težih probavnih problema. Intolerancija na laktozu i osjetljivost na mliječne proteine česti su uzročnici ovih problema.
Razumijevanje načina na koji mliječni proizvodi utječu na naše tijelo, te prepoznavanje specifičnih proizvoda koji uzrokuju probleme, može nam pomoći u donošenju boljih prehrambenih izbora i održavanju zdravijih i sretnijih crijeva.
Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorila na tri mliječna proizvoda koja bismo trebali izbjegavati ako želimo izbjeći nadutost i nelagodu.
1. Sir
Sir je omiljeni mliječni proizvod koji se koristi u bezbrojnim jelima, ali također može biti krivac za probleme s probavom.
"Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana sadrže manje laktoze od mlijeka, no neki ljudi s intolerancijom na laktozu ipak mogu imati problema. Takvi sirevi mogu sadržavati visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih osoba može izazvati glavobolje i probavne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masnoće, što potencijalno uzrokuje usporenu probavu", objasnila je dijetetičarka za SheFinds.
2. Zaslađeni jogurti
Iako su probiotici u jogurtu općenito korisni, prekomjerno konzumiranje, osobito zaslađenih, ponekad može dovesti do probavnih smetnji, uključujući plinove i nadutost, osobito kod ljudi koji nisu navikli na visok unos probiotika.
"Iako jogurt sadrži tvari koje mogu pomoći probavi, neki jogurti, uglavnom aromatizirani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodani šećeri u aromatiziranim jogurtima mogu doprinijeti nadutosti i poremetiti crijevne bakterije", upozorava Nanavati.
3. Maslac
Konzumacija velikih količina maslaca može opteretiti probavni sustav, posebno u kombinaciji s drugom hranom bogatom visokim udjelom masti. To može dovesti do probavnih smetnji i nadutosti.
"Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Pretjerani unos masti može usporiti probavu i dovesti do nelagode", zaključila je nutricionistica.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati