500 g kvinoje košta 2.99 eura, znate li kako pripremiti ovu namirnicu?
KVINOJA je zdrava pseudožitarica koja dolazi iz Južne Amerike, a postoji više od 5000 godina. Koristile su je i Inke, a iako je donedavno bila nepoznata, posljednjih je godina sve popularnija, čemu u prilog ide nekoliko stvari.
Ova je namirnica sjajan izvor bjelančevina za vegane i vegetarijance, ne sadrži gluten pa je pogodna i za celijakičare, a uz to je bogata vlaknima, magnezijem, željezom, fosforom i kalijem. Osim toga, vrlo je svestrana pa je možete jesti u salatama, varivima i juhama, a od nje možete napraviti i popečke ili je jesti za doručak kao žitarice.
Kakve sve vrste kvinoje postoje?
Na tržištu postoje tri vrste kvinoje - bijela, crvena i crna, a pronaći ćete i kombinaciju sve tri vrste. A odabir kvinoje ovisi o tome kakav okus i teksturu jela preferirate. Crvena kvinoja ugodnog je orašastog okusa i ljudi je često biraju zbog njezine boje, dok je crna kvinoja hrskave teksture, dulje se kuha i ima karakterističan zemljani okus.
Najpopularnija je ipak bijela kvinoja - ona je nešto mekša i odlična je za jela s drugim hrskavim sastojcima. No koju god vrstu odaberete, nećete pogriješiti jer su sve zdrave i sve mogu biti podjednako ukusne, samo treba znati kako ih pripremiti.
Kvinoju danas možete pronaći u gotovo svakom dućanu - u Tvornici Zdrave Hrane 500 g crne kvinoje košta 3.95 eura, crvena je 3.85 eura, bijela 3.99 eura, a kombinacija crne, crvene i bijele je 4.59 eura za 500 grama. U bio&bio dućanima košta između 2.79 i 7.79 eura, a u Konzumu je 500 g bijele kvinoje 2.99 eura.
Kako se priprema?
Kvinoja je slična riži pa se i kuha na sličan način. No prije kuhanja treba je pripremiti - kvinoju je potrebno popržiti na tavici 5 do 7 minuta jer tada ima puno bolji okus, a nakon što je tostirate, dobro je operite i namočite kako bi se riješila gorkog okusa koji se nalazi u njezinom vanjskom sloju.
Najbolje ju je kuhati u posoljenoj vodi na umjerenoj vatri oko 20 minuta, bez poklopca, i to u omjeru dvije šalice vode na jednu šalicu kvinoje. Tijekom kuhanja začinite je po želji, a nakon što se skuha, pustite da odstoji u situ barem 15 minuta.
Kuhana kvinoja mora biti mekana, no ne previše, a kada je kuhate, možete je servirati kao prilog uz razno povrće - stavite je u salate, juhe ili variva, a od nje se mogu napraviti i popečci. Ako ne znate što biste s kvinojom, evo par recepata s ovom svestranom namirnicom.
Salata od kvinoje i šparoga
Popečci od kvinoje i kelja
Okruglice od kvinoje i piletine
Pikantna salata od kvinoje
Tabbouleh s kvinojom
Pilav od kelja i kvinoje
Salata od kvinoje, crnog graha i pečenog batata
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati