VIDEO Napravili smo raspucance po receptu Marije Mazalin, top su!
![VIDEO Napravili smo raspucance po receptu Marije Mazalin, top su!](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/89881349-de30-4864-a95e-87c9a20a9729.jpg?width=765&height=399)
BILO bi teško povjerovati kako nikad niste pogledali nijedan video Marije Mazalin, gastro tiktokerice koja na toj društvenoj mreži ima više od 200 tisuća pratitelja, a malo je reći kako su njeni videorecepti zarazni, baš kao i Marijin ugodan glas koji u pozadini objašnjava svaki korak pripreme. Neki dan smo vidjeli njen recept za čokoladne raspucance i zacrtali si kako ih moramo ispeći ovih blagdana. I jesmo!
Recept za raspucance
Za Marijine raspucance bilo nam je potrebno:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca
2 jaja
100 g smeđeg šećera
1 žličica arome vanilije (dodali smo još isto toliko ruma)
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
prstohvat soli
šećer u prahu za uvaljati kuglice tijesta prije pečenja
1. Na pari ili u mikrovalnoj (u intervalima uz miješanje) otopite čokoladu i maslac i pustite da se hladi.
2. Dobro i pjenasto (5 minuta) izmiksajte jaja, šećer i aromu vanilije.
3. U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i sol.
4. U zdjelu s jajima umiksajte čokoladu.
5. U istu zdjelu u dva navrata umiksajte suhe sastojke samo da se povežu u jednolično tijesto.
6. Skupite u kuglu i prekrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na minimalno 2 sata ili preko noći (ako se tijesto dobro ne rashladi, raspucanci će na kraju biti više plosnati nego okrugli).
7. Obložite lim od pećnice papirom za pečenje - upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
8. Izvadite tijesto i formirajte male kuglice veličine oraha.
9. Uvaljajte u šećer u prahu (obilno i pritisnite ga prstima) pa ih stavljajte na pleh - po 30 komada. Možda ste primijetili kako neki recepti traže da se raspucanci najprije uvaljaju u kristal šećer, pa tek onda u ovaj u prahu, no Marija kaže kako to nije potrebno i u potpunosti se slažemo s njom - dovoljan je samo šećer u prahu.
10. Pecite 12 minuta na 180 stupnjeva.
Dodali smo rum i dvaput hladili tijesto
U Marijin recept dodali smo rum, s obzirom na to da ga obožavamo u kolačima, a tijesto smo hladili dvaput. Kako dvaput? Prvo smo, kako i u receptu piše, izmiksano tijesto stavili smo u hladnjak na par sati da se ohladi i stisne.
Kad smo ga izvadili van i počeli raditi kuglice, shvatili smo kako je vrlo topivo zbog maslaca i puno čokolade, pa smo napravili kuglice (ne možete izbjeći zagrijavanje tijesta pošto ga oblikujete dlanovima), poredali ih na tanjur i stavili u zamrzivač na desetak minuta.
Nakon toga smo ih, tako hladne, valjali obilno u šećer u prahu i redali na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pekli smo ih 10 minuta na 180 stupnjeva kako bi ostali pomalo "chewy" u sredini. Raspuknuli su se i apsolutno nas oduševili izgledom, a i okusom u kojem dominira čokolada.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati