U ovih pet mitova o mlijeku možda vjerujete, evo što je prava istina
POSTOJI puno dezinformacija o mlijeku i mliječnim proizvodima te tome koje varijacije su najzdravije za djecu. Zanimljivo, ljudi imaju jako izražene stavove o mlijeku i uglavnom su ili vrlo pozitivno ili vrlo negativno nastrojeni prema njemu. No, stavovi su jedno, a činjenice drugo. Uz sve dezinformacije koje postoje o mlijeku, u nastavku slijedi pet najčešćih mitova koje biste mogli čuti i istina o njima.
Jedino je punomasno mlijeko zdravo
Istina: Sve više istraživanja pokazuje da punomasno mlijeko uistinu ima neke pozitivne učinke na zdravlje, no reći da ostale vrste mlijeka nisu zdrave i nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost bilo bi netočno. Sve varijacije mlijeka imaju ugrubo istu količinu osnovnih nutrijenata poput kalcija, vitamina D, proteina i kalija, a razlikuju se u količini masnoće. Također, postoje neke teze da se masti iz mlijeka uklanjaju kemikalijama pa da je zato punomasno mlijeko bolje. Istina je da se masnoća miče iz mlijeka procesom koji se zove centrifugiranje, a zatim se vraća u različitim omjerima u razne varijacije.
Mlijeko biljnog podrijetla je nutritivno isto kao i kravlje mlijeko
Istina: Prema određenim istraživanjima tržišta, neki kupci koji kupuju mlijeko biljnog podrijetla, uvjereni su da su ista nutritivno identična kravljem mlijeku. To nažalost nije istina. Iako je sojino mlijeko u kontekstu nutritivnosti najbliže kravljem, ostala mlijeka biljnog podrijetla uopće nemaju proteine (ili ih imaju izuzetno malo). I drugi nutrijenti su prisutni u puno manjim količinama pa je tako primjerice u rižinom mlijeku prisutna samo jedna petina kalija koju možemo pronaći u kravljem mlijeku. Ako kupujete ove proizvode, osigurajte se s dodatnim izvorima kalcija i vitamina D jer ih u mlijeku biljnog podrijetla nema dovoljno.
Ljudi ne mogu probaviti kravlje mlijeko
Istina: To da neki ljudi imaju problem s probavljanjem laktoze je točno. Isto tako je i činjenica da ovaj konkretan zdravstveni problem uvelike ima veze i s etnicitetom jer je primjerice prisutan kod skoro 90 posto osoba u Istočnoj Aziji, ali samo kod 5 posto ljudi sa zapadnoeuropskim korijenima. Čak i kod osoba koje su netolerantne na laktozu, neke ipak mogu probaviti male količine mlijeka i mliječnih proizvoda bez problema.
Djeca trebaju puno mlijeka
Istina: Da bi zadovoljili dnevnu količinu kalcija i ostalih nutrijenata koji su im potrebni za razvoj, mala djeca trebaju popiti dvije šalice mlijeka na dan. Djeca u dobi između 4 i 8 godina trebaju dvije i pola šalice, a starije djeca i tinejdžeri trebaju tri šalice mlijeka dnevno. Ono gdje ljudi često griješe je zanemarivanje ostalih mliječnih proizvoda koje djeca konzumiraju. Primjerice, šalica jogurta ili 42 grama sira u potpunosti zamjenjuju šalicu mlijeka. Puno je bolje za dijete da kombinira mliječne proizvode umjesto da cijeli dan pije mlijeko. Ono mu može umanjiti apetit i dovesti do smanjenja željeza u organizmu.
Čokoladno mlijeko sadrži istu količinu šećera kao gazirana pića
Istina: U svim vrstama kravljeg mlijeka postoji određena količina šećera jer mlijeko sadrži prirodni šećer laktozu. Iz tog razloga, i u čokoladnom mlijeku je pola šećera prirodnog pa zato nije točno reći da ova dva proizvoda imaju istu količinu šećera. Mlijeko s okusom (poput čokoladnog) ima i prerađenog šećera (2-3 čajne žličice), no u usporedbi s gaziranim pićima (oko 10 čajnih žličica) zamjetno manje. U običnom, punomasnom mlijeku nema šećera.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati