Evo u kojim slučajevima djeca trebaju jesti hranu bez glutena
GLUTEN je protein koji se prirodno nalazi u određenim žitaricama, uključujući pšenicu, ječam i raž. Namirnice koje sadrže gluten mogu se koristiti za promjenu okusa i teksture hrane i mogu se dodavati svemu, od mesa do pomfrita.
Za većinu djece gluten je potpuno bezopasan, s dva izuzetka. Djeca koja imaju celijakiju (trajni poremećaj podnošenja glutena) ili su intolerantna na gluten i moraju jesti hranu bez glutena, navodi Eat Right.
Celijakija i intolerancija na gluten
Kod djece koja pate od celijakije i najmanji zalogaj glutena može napraviti probleme. Gluten pokreće oslobađanje antitijela koja započinju napad na njihova tijela. Ovi napadi oštećuju crijeva, što djeci otežava apsorpciju hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj. Gluten može izazvati plinove, napuhnutost i proljev. Neka djeca koja imaju celijakiju gube kilograme, dok druga dobivaju na težini. Ako se ne liječi, celijakija može dovesti do zdravstvenih problema kao što su anemija, neurološki poremećaji i osteoporoza.
Intolerancija na gluten, odnosno osjetljivost na ne-celijakični gluten ima slične simptome kao celijakija, ali se smatra da je reakcija manje ozbiljna. Na primjer, kada ta djeca konzumiraju gluten, njihova tijela ne stvaraju štetna antitijela.
Ako sumnjate da vaše dijete ima celijakiju ili je intolerantno na gluten posjetite dječjeg liječnika. Prije nego što mu počnete davati hranu bez glutena, liječnik bi trebao dijagnosticirati stanje, a ako dijete ne konzumira glutensku hranu rezultati ispitivanja mogu biti netočni.
Kada je djetetu potreban plan prehrane bez glutena
Trenutno, jedini tretman za celijakiju ili intoleranciju na gluten je izbjegavanje glutena, što može biti ekstremno restriktivno i dijete ga može teško pratiti. Rođendanske zabave, spavanje kod prijatelja, čak i hrana u školi mogu biti naporni za njih. Budući da toliko mnogo hrane sadrži gluten, restriktivna prehrana može utjecati na količinu zdravih hranjivih tvari koje dijete unosi. Ako dijete ne može jesti hranu kao što su žitarice, tjestenina i kruh, a oni su dobri izvori željeza i vitamina B, postavlja se pitanje kako osigurati da dijete dobije hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilan razvoj i dobro zdravlje?
Potrebno je pronaći registriranog nutricionista. Nutricionist može napraviti uravnoteženi plan prehrane bez glutena. Dobra vijest je da djeci koja imaju celijakiju, pridržavanje plana prehrane bez glutena pomaže smanjiti simptome i vratiti odrastanje u normalan tijek.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati