Amerika planira uvesti carinu od 107% na talijansku tjesteninu

Ilustracija: Shutterstock

Ljubitelji talijanske tjestenine u Americi mogli bi se uskoro suočiti s neugodnim iznenađenjem.

Uvozu penna, špageta i rigatona iz Italije prijeti ogromna carina od čak 107 posto, što bi moglo udvostručiti njihovu cijenu na policama trgovina.

Američko Ministarstvo trgovine pokrenulo je antidampinšku istragu nakon pritužbi domaćih proizvođača, a na udaru su se našli neki od najvećih talijanskih izvoznika poput Garofala, La Molisane i Rumma, piše Food & Wine.

Trumpova nepredvidiva carinska politika

Odluka administracije predsjednika Donalda Trumpa o podizanju carina na uvoznu robu već je izazvala kaos u trgovinama, gdje su cijene svega - od kave do začina - varirale ovisno o predsjednikovim odnosima sa svjetskim čelnicima.

Kako izvještava The Washington Post, čak ni bliski saveznici poput talijanske premijerke Giorgie Meloni nisu imuni na takve promjene.

SAD je već ranije uveo carinu od 15% na robu iz Europske unije, no talijanski proizvođači tjestenine sada se suočavaju s novom, dodatnom carinom od 91,74%. Ukupna stopa tako doseže nevjerojatnih 106,7%, a sve zbog koncepta poznatog kao "damping".

Što je damping?

Prema definiciji, "damping" se događa kada izvoznik prodaje svoj proizvod na stranom tržištu po cijeni nižoj od one na domaćem tržištu. Stručnjaci takvu praksu smatraju nepoštenom jer potkopava lokalnu konkurenciju.

SAD nije jedina zemlja koja kažnjava damping; i Europska unija ima vlastite antidampinške mjere, koje najčešće dolaze u obliku carina.

Ovo nije prvi put da se talijanske tvrtke suočavaju s optužbama za damping u SAD-u. Takve su se situacije događale redovito od sredine 90-ih, do te mjere da su talijanski proizvođači to smatrali uobičajenim dijelom poslovanja.

Međutim, razlika je u visini carine, koja je povijesno bila jednoznamenkasta ili niska dvoznamenkasta brojka.

Na meti najveći talijanski proizvođači tjestenine

Nakon zahtjeva dvaju američkih proizvođača, Ministarstvo trgovine SAD-a pokrenulo je istragu protiv više od desetak najvećih talijanskih proizvođača tjestenine. Među njima su i Pasta Garofalo te La Molisana, dva najveća talijanska izvoznika. Osim njih, odjel je pregledao i podatke koje je dobrovoljno dostavilo 11 drugih tvrtki, uključujući Barillu i Rummo.

U rujnu je ministarstvo objavilo preliminarne rezultate, navodeći da dva glavna proizvođača nisu dostavila tražene informacije te su stoga ocijenjeni kao "nesuradljivi" - optužbu koju obje tvrtke odlučno poriču. Konačni rezultati istrage očekuju se do 2. siječnja 2026. godine.

"Ovo je potpuno neprimjereno"

Talijanski proizvođači ne namjeravaju se predati bez borbe.

"Zašto ne žele da talijanski proizvodi uđu u Ameriku?", upitao je Cosimo Rummo, izvršni direktor tvrtke Pasta Rummo, jedne od kažnjenih kompanija. "Vjerujem da je ovo potpuno neprimjereno jer su Italija i Amerika braća. To je izgovor da se talijanski proizvodi ne puste unutra."

"Potrebna nam je pomoć, jer je velik dio naših tvrtki uključen. S tako visokom carinom, to znači da sve te tvrtke neće izvoziti dok se ne obavi nova revizija", dodala je Margherita Mastromauro, predsjednica udruge Unione Italiana Food.

Dvostruko skuplji tanjur tjestenine

Za prosječnog potrošača u Americi, ove bi carine mogle drastično poskupiti večeru.

Prema najvećoj talijanskoj poljoprivrednoj organizaciji Coldiretti, to bi "udvostručilo trošak tanjura tjestenine za američke obitelji". Upozoravaju i da bi takav potez "otvorio put proizvodima 'talijanskog zvuka' i ozbiljno utjecao na talijanske tvrtke u sektoru."

Predsjednik Coldirettija, Ettore Prandini, izjavio je da se lanac opskrbe tjesteninom mora braniti i u SAD-u i u Italiji.

"Kao što zahtijevamo poštenu cijenu za talijansku pšenicu, vjerujemo da je ključno jamčiti poštenu vrijednost za tjesteninu. Američke optužbe za damping su neprihvatljive i instrumentalne za Trumpov plan premještanja proizvodnje u Sjedinjene Države", zaključio je Prandini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.