Kako negativne emocije pretvoriti u prednosti?

Foto: Vogue

NEGATIVNE emocije poput bijesa, tuge i slično, ne moraju nužno biti loše za tebe.

Malo istraživanje na Sveučilištu Olin dokazalo je kako bijes, ljubomora, tuga i ostale slične emocije koje smatramo negativnima, mogu zapravo biti vrlo dobre za nas. Pitaš se kako?
 
1. Bijes potiče kreativnost
 
I to je znanstveno dokazano, malim eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 profesionalnih kreativaca. Oni koji su dan započeli negativnim emocijom kakva je ljutnja, dan su završili poslovno uspješnije. Kako? U pokušaju što bržeg zaboravljanja stvari koje su ih naljutile, ispitanici su se više i bolje usredotočili na posao.
 
2. Pesimizam je nova produktivnost
 
Prema pisanju Huffington Posta, ljudi koji u svemu gledaju samo ono što može "poći po zlu" su i oni koji u stalnom strahu od neuspjeha, anksioznost pretvaraju u akciju. Jedno je istraživanje pokazalo kako pesimisti mogu biti jednako učinkoviti kao i "strategijski optimisti", iako se to ne bi reklo na prvu.

3. Ljubomora poboljšava kvalitetu života
 
Prvo što trebaš je zapitati se na što si ljubomorna. U takvim situacijama shvaćamo koje nam stvari fale u životu te krećemo u ostvarivanje istih, kako bi bili sretniji. 

4. Gubitak nas čini boljima
 
Zahvalnijima, točnije. Čini se kako ona "ne znaš što imaš, dok to ne izgubiš" ima itekakvu vrijednost. "Tada najbolje shvaćamo što imamo, postajemo zahvalni na svemu tome te više cijenimo ono što imamo", otkrio je jedan od voditelja istraživanja.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.