Opet se širi važno upozorenje: Ne ljubite bebe, sezona je opakog virusa

IAKO jesen i zima donose osvježenje i niže temperature, ovaj period godine posebno je nepopularan među roditeljima zbog viroza i bolesti koje kolaju među djecom. I dok obične prehlade za odrasle ne znače ništa drugo osim blagog kašlja i češćeg brisanja nosa, za novorođenčad neki virusi mogu biti iznimno opasni.

Jedan od njih je RSV, odnosno respiratorni sincicijski virus koji uzrokuje infekcije dišnog sustava, a ima simptome obične prehlade. Međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća.

Zato se u ovo vrijeme društvenim mrežama počinju širiti upozorenja da ne ljubite male bebe i djecu, a najbolnija fotografija je jedne mame čija je kćerkica umalo umrla.

“Zarazni ste prije nego se simptomi pokažu i zato, molim vas, ne ljubite tuđu djecu. Za RSV nema lijeka i mora sam proći. Proveli smo tjedan dana gledajući našu kćer kako se bori na odjelu intenzivne njege. Virus je stvarno gadan i ne želim da ijedan drugi roditelj mora kroz to proći”, njena je poruka.

Drugi roditelji dijele vlastita iskustva i prepričavaju kako su i njihova djeca u dojenačkoj dobi zbog RSV-a završila u bolnici.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. Kod dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4 do 6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7 do 14 dana.

“Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, u njih 25-40 od 100 bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a 5-20 od 1000 oboljele djece mora se liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od 6 mjeseci”, upozoravaju iz HZJZ.

Metode zaštite su redovito pranje ruku, izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorenih prostora; izbjegavanje dijeljenja djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo) i češće pranje dječjih igračaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.