Djeca jedinci imaju veće šanse postati pretili. I da, krivi su roditelji

Foto: 123RF

PRETILOST je sve veći zdravstveni problem u svijetu, a osobito rizična skupina su djeca. Naravno, za njihovu pravilnu prehranu su najodgovorniji roditelji, a čini se kako su upravo oni i glavni krivci što djeca jedinci imaju veći rizik od pretilosti.

Rezultat je to istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior.

Istraživači su od majki tražili da tri dana u tjednu (dva radna dana i jedan dan tijekom vikenda) u dnevnike prehrane bilježe što su njihova djeca pojela, a isti zadatak su dobili i učitelji u školama koji su pratili prehrambene navike sudionika.

Osim što se pokazalo da djeca koja nemaju braće i sestara imaju lošije prehrambene navike, veći pristup nezdravim namirnicama, ali i da su manje fizički aktivna, zanimljivo je da su i njihove majke češće pretile u usporedbi s majkama više djece. Konkretno, među jedincima koji su sudjelovali u ovom istraživanju njih čak 37% je pretilo u odnosu na 5% onih iz brojnijih obitelji. 

Autorica studije dr. Chelsea L. Kracht smatra kako objašnjenje leži u tome da obitelji s više djece zahtijevaju planiranje obroka.

"Takve obitelji češće jedu kod kuće te manje konzumiraju brzu hranu", objasnila je Kracht.

S tim se slaže i pedagoginja Natalie Muth koja naglašava kako ovo područje zahtijeva dodatna istraživanja, piše portal Mind body green.

"Jedinci su vjerojatno nekako više izloženi hrani ili su manje aktivni jer nemaju vršnjake koji žive s njima s kojima bi se igrali", zaključila je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.