HRENOVKE su jedan od najčešće konzumiranih mesnih proizvoda, posebno među djecom i u brzinskim obrocima. Brze su za pripremu, dostupne u gotovo svakoj trgovini i često se nalaze na jelovniku kad treba "nešto na brzinu". No, iako ih mnogi vole, rijetki se zapravo zapitaju - što sve ulazi u njihov sastav?
Hrenovke se na prvi pogled prezentiraju kao mesni proizvod, ali važno je znati da ne sadrže uvijek čisto meso visoke kvalitete. U njihovoj osnovi obično se nalazi mješavina mehanički otkoštenog mesa peradi (najčešće piletine ili puretine), svinjskog mesa i/ili govedine, ovisno o proizvođaču. Međutim, uz meso se često koriste i ostatci mesa slabije kvalitete - poput vezivnog tkiva, kože, tetiva i masnog tkiva.
Kod jeftinijih varijanti udio pravog mesa zna biti vrlo nizak, a većinu mase čine zamjenski sastojci koji osiguravaju teksturu i volumen. Stoga je uvijek važno pročitati deklaraciju ako želite biti sigurni u to što konzumirate.
Osim mesa (ili njegovih ostataka), u hrenovkama se nalazi cijeli niz dodatnih sastojaka koji im daju okus, boju, trajnost i željenu strukturu. Najčešći među njima su:
Zabrinutost oko pojedinih aditiva, osobito nitrita, raste jer se dugotrajna konzumacija prerađenih mesnih proizvoda povezuje s određenim zdravstvenim rizicima, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka.
Hrenovke možda jesu praktične i ukusne, ali njihova jednostavnost krije niz sastojaka koje nije loše znati. Ako ih konzumirate povremeno i birate kvalitetnije varijante s višim udjelom mesa i manje aditiva - poput onih iz mesnica, ne morate ih se sasvim odreći. No svakako vrijedi razmisliti o sastavu - jer kad znate što jedete, lakše donosite odluke koje su dobre za vas i vaše zdravlje.