SEZONA je rajčica i pravo je vrijeme za pripremu domaće šalše - tradicionalnog umaka koji u svakom tanjuru budi autentične okuse ljeta. Domaća šalša može obogatiti vaše ručkove i večere, bilo da je koristite za tjesteninu, kao bazu za pizzu ili dodatak raznim složencima i varivima, a intenzivan miris svježih rajčica, češnjaka i začina ispunjava kuhinju i daje poseban šarm svakom obroku.
Jedan recept za domaću šalšu pronašli smo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a autorica je Zrinka Janković, koja je uz to napisala: "Treba vam vremena za ovaj recept, ali vrijedi svake minute". Upravo zbog toga s veseljem dijelimo njezin recept u nastavku, kako biste i vi mogli uživati u bogatom okusu i mirisu svježe pripremljene šalše iz vlastite kuhinje.
Za pripremu domaće šalše ne treba vam puno sastojaka, samo sljedeći:
Domaće rajčice (što zrelije i crvenije - to bolje) operite i stavite u veliki lonac zajedno s 300 ml hladne vode. Stavite na vatru da voda zakuha i ostavite rajčice nekoliko minuta u toj vodi. Procijedite vodu i ostavite rajčice u cjedilu minimalno 2 sata da se voda iz njih iscijedi (najbolje preko noći).
Procijeđene rajčice usitnite štapnim mikserom, a nakon toga kroz pasirku kako biste odstranili kožu i koštice rajčice. Na maslinovom ulju stavite dinstati na sitno narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše, dodajte mu propasirane rajčice i sol. Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, a pred kraj kuhanja dodajte šećer i na sitno nasjeckani bosiljak i peršin.
Na kraju kuhanja dodajte još malo maslinovog ulja i to je to. Šalšu možete iskoristiti u kombinaciji s tjesteninom ili zamrznuti i koristiti kao dodatak varivima ili umacima, a cijeli recept pronađite ovdje.