SUBOTA je - dan kada se konačno možemo posvetiti pripremi finog ručka bez žurbe, a ako nemate ideja što kuhati, napravite špinat s pire krumpirom. Ovo jelo vraća nas u djetinjstvo, kada smo ga barem jednu subotu u mjesecu imali na jelovniku, a kombinaciju kremastog pirea i finog špinata na mlijeku još uvijek obožavamo.
Na ovo nas je jelo sjetila naša čitateljica Marija Babić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila fotografiju pirea i špinata uz jaje na oko, no vi uz ovo jelo možete poslužiti i komad mesa.
Za ovo jelo trebat će vam:
Krumpir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite. Premjestite krumpir u veliki lonac i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krumpir, snažno ga miješajući lopaticom ili kuhačom oko 5 minuta.
U međuvremenu isperite mali lonac vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte. Nakon što ste završili sa sušenjem krumpira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo dodajte dobro ohlađeni maslac.
Miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje žustro miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se sve mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom.
Cijeli recept za pire krumpir pronađite ovdje.
Špinat operite i očistite tako da mu uklonite peteljke, prokuhajte ga nekoliko minuta u kipućoj vodi, zatim ga ocijedite i zalijte hladnom vodom. U blenderu usitnite špinat. Zagrijte tavu i maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite, ali pazite da ne posmeđi. Dodajte hladno mlijeko, izmiješajte i ubacite češnjak. Ostavite da zakuha.
Nakon što je zakuhalo, dodajte i špinat. Posolite i popaprite, dodajte i muškatni oraščić. Ako želite, možete dodati i malo slatkog vrhnja ili još malo mlijeka kako bi vam umak bio kremastiji.
Cijeli recept za špinat na mlijeku pronađite ovdje.