Ugostitelji: Rijetki turisti idu u restorane, a kad dođu, potroše znatno manje

Foto: Freepik

IAKO službene brojke pokazuju da je ovogodišnji srpanj u Zadru premašio prošlogodišnji po broju turista, mnogi lokalni ugostitelji ne dijele taj optimizam. Tvrde da su gosti prisutni - ali njihova potrošnja izostaje. Restorani nisu puni kao nekad, a računi su manji. Trend u kojem se turisti sve više okreću štedljivijem modelu odmora postaje očit i u srcu Dalmacije.

Jedu van centra, troše oprezno

Jedan od razloga za manju potrošnju su promijenjene navike turista. Umjesto restorana u staroj gradskoj jezgri, gosti biraju povoljnije opcije.

"Uglavnom smo jeli u restoranima izvan središta grada, katkad i u gradu, u restoranima brze hrane", za HRT je rekao Marco iz Belgije, koji je s obitelji proveo tjedan dana u Zadru. Njegov sugrađanin Mihael također primjećuje razliku u cijenama i dodaje kako su cijene u staroj jezgri prilično visoke, a cijene izvan centra su, kako kaže, u redu.

Dok su europski turisti sve oprezniji s troškovima, gosti iz udaljenijih krajeva često ne doživljavaju Hrvatsku kao skupu destinaciju.

"Bilo nas je četvero, svi smo naručili pizzu i piće. Račun je bio oko 80 eura. I to baš u centru grada, pizza je bila izvrsna, tako da smo bili iznimno zadovoljni", ispričala je Hana iz Meksika.

O cijenama slično razmišlja i Igor iz Brazila: "Nisu previsoke, u odnosu na mnoge druge gradove koje sam obišao."

Ugostitelji na gubitku: "Turista ima, ali nema gostiju"

Unatoč rastućim troškovima poslovanja - od cijena namirnica do plaća zaposlenika - ugostitelji tvrde da nisu neopravdano podizali cijene.

"Ako vidite punu terasu... da si skup, vjerojatno tu ne bi bilo nikoga. Mislim da mi još uvijek nismo skupi i da je prevelika rasprava o tome. Mislim da je puno skuplji život u Hrvatskoj, nego usluga", poručuje Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadar.

Ipak, neki ugostitelji, osobito na zadarskom Poluotoku, kažu da je ova sezona slabija nego prethodne. "Ima ljudi, ali kao što vidimo, to su većinom mladi ljudi koji su više za klubove, zabave, nisu neki potrošači", kaže barmen Antonio Jasić.

Jedan je ugostitelj izjavio da turista ima, ali da gostiju nema, pa se ugostitelji pitaju gdje onda ti turisti jedu?

"Fast food, pizza, burgeri, kolodvori, pekare, bureci. Nisu neki potrošači, nisu to gosti koji će kao prijašnjih godina potrošiti 100 eura po glavi, nego su to sad cifre od 25-30 eura po glavi", dodaje Antonio.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.