LJETI se obožavamo rashladiti sladoledom, posebno nakon ručka ili nekog konkretnijeg jela, no jeste li znali da u nekim dijelovima svijeta sladoled jedu za doručak? To je praksa na Siciliji, gdje sladoled nije rezerviran samo za desert, već se mještani ljeti rado rashlađuju brioche pecivom s gelatom, i to za doručak.
Lagano slatko brioche pecivo prereže se i napuni kuglicama kremastog gelata, a ponekad se uz brioche pecivo posluži i granita - ledeni desert sličan sorbetu. Nerijetko se doda i malo šlaga ili nasjeckanih orašastih plodova. Možda zvuči raskošno, ali ova kombinacija jednako je uobičajena kao i jutarnja kava.
Iako se najčešće jede žlicom, brioche s gelatom možete pojesti i kao sendvič. Nalazi se posvuda - od Palerma do obalnih gradića poput Taormine i Nota. Za autentično iskustvo, svratite u Don Peppinu u Cataniji, jer je njihov brioche s gelatom od pistacije stekao gotovo kultni status.
Kako je gelato postajao sve popularniji, Sicilijanci su ga počeli kombinirati s lokalnim slasticama. Brioche col tuppo, pecivo karakteristično za Siciliju, savršeno se uklopilo uz gelato zbog svoje blage slatkoće, meke teksture i sposobnosti da upije hladni desert.
Ideja da se sladoled servira unutar peciva najvjerojatnije se pojavila u 19. stoljeću, kada je kombinacija praktičnosti (može se jesti u hodu) i užitka (toplo pecivo i hladni gelato) osvojila lokalno stanovništvo. Ovo je ubrzo postao nezaobilazan doručak, osobito tijekom vrućih sicilijanskih ljeta.
@elisabiagiotti_ Un pomeriggio dolcissimoooo 🤩💚
♬ suono originale - Elisa Biagiotti
Za Sicilijance, brioche con gelato nije samo hrana - to je iskustvo. Ova tradicija savršeno oslikava sicilijansku ljubav prema kontrastima - toplo i hladno, mekano i hrskavo, bogato i osvježavajuće. Među omiljenim okusima ističu se pistacija, badem i stracciatella (vanilija prošarana komadićima čokolade).
Također, ova poslastica simbolizira opušteni, hedonistički pristup životu - u kojem je potpuno prihvatljivo započeti dan desertom. Nije neobično vidjeti lokalce kako u 9 ujutro sjede u kafiću uz espresso i brioche con gelato, osobito u gradovima poput Catanije, Palerma ili Siracuse.