Viška i komiška pogača pravo su blago s otoka Visa, evo priče i recepta

Foto: Shutterstock

VIŠKU pogaču mnogi nazivaju i blagom otoka i grada Visa, omiljenu mediteransku pogaču punjenu inćunima, lukom i maslinovim uljem. Uz višku, najčešće se spominje i njezina "sestra" iz viškog grada Komiže - komiška pogača koja u recepturi sadrži i rajčice, a reže se na trokute, dok se komiška reže na kvadrate.

Bez obzira na njihove male razlike i česte polemike o tome po čemu su zapravo drugačije i koja je pogača bolja, obje su nazivane kraljicama otoka Visa te se nalaze na listama turističkih vodiča kao tradicionalna otočka hrana koja obilježava otočku kulturu i koja se obavezno treba probati. Danas je, zbog toga što sadrži rajčice u nadjevu, nešto popularnija komiška pogača čiji recept donosimo u nastavku. 

Kako su pogače nastale

Grad Vis, prvotno nazvan Issa, osnovan je još 397. godine prije Krista, a utemeljili su ga Grci za koje se vjeruje da su svojom vladavinom donijeli i dašak gastronomske kulture kao što su to bile pogače. Ipak, domoroci su saznavši za formu pogače kreirali potpuno autohtono jelo tako što su pogaču napunili - lukom, inćunima i maslinovim uljem.

Kako to obično biva s autohtonim jelima, i pogača je bila jelo skromnih domova, sirotinjski recept za koji su se upotrebljavale namirnice koje su mještanima bile lako dostupne i povoljne. Pogača se pripremala za merendu (obrok koji se nekoć u Dalmaciji konzumirao između 10 i 12 sati), ali mogla se jesti i kao ručak ili večera budući da je bila zasitna. 

Viška pogača je zapravo preteča komiške pogače

Budući da se u gradu Visu od davnina tradicionalno njeguje vinogradarstvo i maslinarstvo, prva pogača se pripremala od jednostavnih sastojaka: dizanog tijesta i slanog nadjeva kojim se pogača punila. Na otoku se pripremala od davnina, a kako se govori, u vrijeme viške pogače moreplovci još nisu bili na otok donijeli rajčice, pa je tako i prva otočka pogača bila bez njih.

Nešto kasnije otočani iz Komiže su ipak dobili priliku upoznati se s rajčicama i kultivirati ih na svojoj zemlji, pa je tako i popularna pogača dobila još jedan sastojak u recepturi. U Komiži je tako nastala nova pogača koja se razlikovala od one prvotne iz grada Visa, pa su ju tako Komižani nazvali prema svome gradu, a neke priče taj potez pripisuju poznatom rivalstvu između grada Visa i Komiže. 

Originalna viška pogača recepturom se nije mijenjala stoljećima, iako bi ju otočani povremeno osvježili korištenjem nekog novog začinskog bilja ili, pak, druge vrste ribe poput tune. No, ono što zapravo karakterizira pogaču je maslinovo ulje koje se koristi i za nadjev i kod pečenja, gdje se tijesto bogato premazuje, što mu daje karakterističnu aromu i sočnost. 

Recept za komišku pogaču

Recept je zapravo prilično brz i jednostavan, a najviše vremena će oduzeti priprema tijesta za pogaču koje se treba ostaviti dizati između 60 i 90 minuta. No, tijesto je vrijedno čekanja jer je sočno i bogato okusima, a za to je najzaslužnije maslinovo ulje. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev s rajčicom i ribom, nakon čega samo treba složiti pogaču i staviti ju peći.

Okušajte se u ovoj obožavanoj pogači, a točan recept i korake pripreme pogledajte ovdje

Recept za višku pogaču

Viška pogača zapravo se priprema na vrlo sličan način kao i komiška, a kako smo naveli na početku, razlika je zapravo samo u tome što ova pogača u nadjevu ne sadrži rajčice, a tradicionalno se reže na trokute, za razliku od komiške koja se reže u kvadrate.

Iako se u receptima najčešće navodi korištenje rajčice odnosno pelata i u ovoj pogači, ona je ipak u prvom receptu nastala bez njih budući da ih na otoku Visu tada nije bilo. U receptu se koriste inćuni, no nećete pogriješiti ako koristite neku drugu slanu ribu, primjerice tunu. Pročitajte recept s točnim sastojcima i uputama ovdje i isprobajte i ovu verziju pogače. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.