Split će od 23. do 27. listopada biti domaćin festivala mediteranske kuhinje u Hrvatskoj - Taste the Mediterranean (TTM). Na konferenciji za medije u Hrvatskom domu u Splitu najavljeno je kako će u svojem 12. izdanju festival okupiti više od 30 vrhunskih gostujućih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim kulinarskim priznanjima, pa će tako Split na četiri dana postati središte mediteranske kuhinje.
Dvije večere na gradskoj Ribarnici, a 16 restorana nudit će mediteranske večere
Uz dvije ekskluzivne večere na gradskoj Ribarnici, što je novost ovogodišnjeg izdanja festivala, 16 splitskih restorana nudit će mediteranske večere, a u nekima od njih gostovat će renomirani svjetski chefovi. Posjetitelji će moći birati među restoranima: Boutique restaurant Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, K.užina, Mokosh, Nostromo, Tinel, Zinfandel Food&Wine Bistro, ZOI, Zora bila, Zrno soli, te Il Ponte u Trogiru, a u wine baru Bottiglia wine & deli održat će se vinske degustacije.
Otvorenje festivala je u srijedu, 23. listopada u Hrvatskom domu, koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, a program otvorenja obilježit će koncert ženske Klape Neverin.
"Kao i do sada, misija festivala Taste the Mediterranean je međunarodna promocija hrvatske gastronomije, uz naglasak na održivost i očuvanje mediteranske kulturne baštine. Posebno me veseli da su nam se u tome pridružile neke mlađe generacije chefova koje se svakodnevno bore za opstanak na domaćoj gastronomskoj sceni, kojom često dominiraju loša kvaliteta hrane i pohlepa za brzom zaradom", rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean festivala.
Na temu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a posebno se osvrnula ravnateljica Hrvatskog doma Split Vanesa Kleva: "Zadovoljstvo nam je ugostiti festival Taste the Mediterranean, koji u svojem 12. izdanju, na 45. obljetnicu uvrštenja Splita na popis dobara svjetske baštine UNESCO-a, promovira čak dva, svima nam vrlo važna dobra nematerijalne kulturne baštine - mediteransku prehranu i klapsko pjevanje".
Mediteranski meniji po promotivnim cijenama
Uz posebne mediteranske menije po promotivnim cijenama, koje će za ovu priliku pripremati chefovi vodećih splitskih restorana, pripremat će se i četveroručne i šesteroručne večere koje će chefovi domaćini pripremati s gostujućim chefovima iz cijelog svijeta. Novost ovogodišnjeg festivala su dvije večere na gradskoj Ribarnici. U petak, 25. listopada večeru Mediteran na pjatu pripremat će sedmeročlani tim chefova iz Portugala, Italije, Španjolske, Slovenije, Maroka, Japana i Francuske, a svaki od njih će za splitsku publiku predstaviti jedno tipično jelo iz svoje nacionalne kuhinje.
U subotu, 26. listopada na Ribarnici će večeru Dalmacija na pjatu pripremati tim od devet hrvatskih chefova mediteranske kuhinje, a uz njihova jela bit će poslužena vina iz vinarija Agrolaguna i Belje.
Kulinarski projekti konobe Dujkin dvor i Muzeja Ivana Meštrovića
Na konferenciji je predstavljen i Meštrovićev pjat kod Dujke, kulinarski projekt konobe Dujkin dvor i Muzeja Ivana Meštrovića, a posjetitelji će za vrijeme festivala moći isprobati jela koja je Olga Meštrović pripremala suprugu, jednom od najvećih hrvatskih umjetnika.
Jela iz knjižice Jelovnik obitelji Meštrović, koju je objavio Muzej Ivana Meštrovića, posjetitelji će moći kušati u konobi Dujkin Dvor od 25. listopada do 3. studenog.
Masterclass radionice i paneli
U dnevnom dijelu festivala gostujući chefovi će u privatnoj ugostiteljskoj školi Oliva Allegra održati osam masterclass radionica za učenike ugostiteljskih škola i profesionalne kuhare, ali nekoliko mjesta rezervirano je i za kulinarske amatere. U Hrvatskom domu održat će se i četiri panel-rasprave o turizmu i gastronomiji te izazovima s kojima se susreće tradicionalna mediteranska prehrana.
Na panelima rasprave gostovat će stručnjaci iz različitih sektora, od gastronomije do gospodarstva, dok će na panelu o budućnosti održivog turizma svoja iskustva i zapažanja podijeliti dr. Estelle Dinh, doktorica održivog luksuznog turizma koja je uvrštena na Forbesovu listu 40 under 40 za Monako.
Održavat će se i vinske radionice u wine baru Bottiglia na Firulama, pod nazivom Čaša vina, feta sira.
Direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović predstavila je projekt brendiranja marende, tradicionalnog dalmatinskog obroka, čija filozofija pripreme i stila življenja privlači sve više poklonika. "Mi spizu slavimo svaki dan, a marenda je kruna dalmatinske gastronomije. Ovaj festival promovira autentičnost, a njegov međunarodni karakter omogućava da to što je naše predstavimo cijelom svijetu", rekla je.