OVE JE subote u osječkoj gradskoj četvrti Donji grad održan In da Brunch, sada već tradicionalni osječki gastronomski događaj. Organizatori su, kako sami ističu, željeli obogatiti društvenu scenu grada pa su osmislili događaj za širu publiku odnosno za sve one koji subotom prijepodne žele pronaći mjesto za opuštanje, druženje i uživanje.
Po uzoru na mnoge svjetske metropole In da Brunch je i u Osijeku vezan uz gradske tržnice. Prošli je In da Brunch održan na glavnoj osječkoj tržnici u samom centru grada. Nema boljeg mjesta za druženje uz street food od gradskih tržnica koje imaju svoj duh i specifičnu atmosferu pa je tržnica u Donjem gradu na Trgu bana Josipa Jelačića bila odličan izbor i pun pogodak organizatora. Dodatni motiv za izbor datuma i lokacije bila je i proslava dana gradske četvrti Donji grad.
Za dobru se glazbu pobrinuo DJ Flegma, za raznoliku ponudu pića bio je zadužen Barcelona pub, a da nitko ne ostane gladan pobrinula se ekipa iz osječke pizzerije Bocconcino. A upravo mi je Bocconcino bio glavni motiv da se i sam zaputim u Donji grad po lijepom i sunčanom vremenu.
Vlasnik Bocconcina Alen Radanović iskusan je pizza majstor i međunarodni instruktor koji je u zadnjih par godina poprilično uzdrmao i obogatio osječku pizza scenu. Osim svojih poznatih napoletanskih pizza, Osječanima je za ovaj događaj simpatična i dobro uigrana Alenova ekipa pripremila focaccie, mini focaccie i panini scrocchiarelle.
U ponudi su bile četiri pizze vezane uz sezonske namirnice, a ja sam osobno naručio i probao Sunny Tomato, laganu pizzu s cherry rajčicama, mozzarellom i burratom. Od ostalih bih svakako izdvojio Summer Ends, pizzu s kremom od paprike, pečenom paprikom, porchettom i dimljenom mozzarellom.
Pizze su, naravno, prave moderne napoletane kakve se prave i poslužuju i u Bocconcinu, a pekle su se u vrlo kvalitetnoj krušnoj peći na drva koja je svojom jarko žutom bojom dodatno privlačila pažnju.
Vrag mi nije dao mira pa sam osim pizze naručio i mini focaccie koje su bile pravi hit budući da se ekipa iz Bocconcina hrabro poigrala s kombinacijama nadjeva. Probao sam mini focaccie s lososom i hrenom, a nakon toga i one neobične kombinacije koju su činili vrhunski steak i krema od tune.
Mene je kombinacija lososa i hrena toliko oduševila da mi je bilo krivo što sam prije ovih ukusnih malih focaccia pojeo pizzu pa sam se prebrzo zasitio i uskratio si veću količinu ovih ukusnih delicija.
A koliko je hrana bila ukusna i dobro pripremljena govori i podatak kako se napravilo i prodalo više od 500 pizza. Budući da je kapacitet peći koja se koristila dopuštao pečenje četiri pizze istovremeno, pizza su se majstori poprilično namučili kako se ne bi dugo čekalo na naručene pizze.
Definitivno premali broj stolova nije omeo posjetitelje koji su za uživanje u dobroj hrani iskoristili drvene klupice obližnjeg parka i tržnice.
Koncept druženja uz dobru glazbu, hranu i piće na otvorenom privukao je i ovaj put velik broj Osječana, a meni se cijela atmosfera izuzetno svidjela iako nisam siguran je li taj moj doživljaj dodatno pojačan s nekoliko popijenih boca fine Estrella Galicije. Osim spomenutog piva, Barcelona pub se potrudio u ponudu pića ubaciti i veći broj finih koktela.
Osijek je In da Brunch festivalom dobio još jednu zanimljivu i kvalitetnu manifestaciju, a kad bih sve to morao opisati samo jednom rečenicom iskoristio bih ono što su istaknuli i sami organizatori. In da Brunch je mjesto na kojem se subotom susreću glazba, hrana i dobre vibracije.