Ovaj recept za zapečene špagete može zasjeniti i lazanje, puno je jednostavniji

Foto: Shutterstock

ZAPEČENE tjestenine spadaju među omiljene obiteljske večere. Iako su domaće lazanje često rezervirane za posebne prigode zbog složenije pripreme, to ne znači da se radnim danom morate odreći bogatih i kremastih jela iz pećnice. Upravo je ovaj recept za zapečene špagete s Alfredo umakom savršena alternativa. Nudi sve što volimo kod lazanja - sočan umak, tjesteninu i hrskavu koricu od sira - ali uz puno manje truda, piše The Kitchn.

Osim što je priprema znatno jednostavnija od slaganja lazanja, ovi zapečeni špageti osvajaju bogatim okusom sira i nježnom teksturom tjestenine, bez potrebe za dugotrajnim kuhanjem umaka. Tajna se krije u svilenkastom umaku od parmezana na bazi zaprške, koji je stabilniji za pečenje od klasičnog Alfreda, a istovremeno pruža onu prepoznatljivu kremoznost i bogatstvo okusa.

Potrebni sastojci

Za ovo jelo trebat će vam:

  • špageti
  • maslac
  • glatko brašno
  • mlijeko
  • vrhnje za kuhanje
  • mozzarella
  • parmezan
  • češnjak u prahu
  • sol
  • svježi peršin.

Kako se priprema

Zagrijte pećnicu na 190°C, a u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Špagete kuhajte minutu kraće od uputa za al dente. Za to vrijeme pripremite umak. U drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju. Polako umiješajte mlijeko i vrhnje za kuhanje pa pustite da zavrije uz povremeno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte oko pet minuta dok se umak lagano ne zgusne.

Maknite umak s vatre. Umiješajte veći dio naribane mozzarelle i parmezana, češnjak u prahu i sol dok smjesa ne postane glatka. Ocijeđene špagete dodajte u umak i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno posolite. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i poravnajte. Pospite preostalom mozzarellom i parmezanom.

Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, dok se sir ne otopi, a rubovi ne počnu ključati. Za hrskavu koricu, premjestite posudu na gornju rešetku i uključite grill funkciju na 3-4 minute dok sir ne porumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi pet minuta i po želji ukrasite svježim peršinom. Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.