KUPILI ste punu vrećicu povrća na tržnici ili u supermarketu, došli doma, sve bacili u hladnjak - i nakon par dana shvatili da vam je salata uvenula, tikvica se pretvorila u spužvu, a pola mrkve je neupotrebljivo. Zvuči poznato? Onda je vrijeme da uvedete naviku koja vam može spasiti novac, vrijeme i živce.
Krenite s pripremom povrća odmah. Operite, ogulite, narežite i povećajte šansu da ga stvarno pojedete
Ljudi češće posegnu za povrćem kad je već pripremljeno. Ako morate navečer oguliti mrkvu, oprati blitvu i čistiti brokulu - veća je šansa da ćete radije naručiti pizzu. Ali ako ste sve to napravili ranije, povrće vam postaje jednako praktično kao i junk food, samo zdravije.
Dakle, kad dođete doma:
Tako imate sve spremno za kuhanje, wok, juhu, salatu ili snack. Više nema izgovora da "nemate vremena“ za zdravi obrok.
Oprano i pravilno pohranjeno povrće traje dulje. Salata u vrećici najbrže se pokvari jer vlaga ostaje zarobljena, ali ako je operete, osušite i stavite u posudu s malo kuhinjskog papira – može trajati i tjedan dana. Slično vrijedi i za začinsko bilje, tikvice, paprike i mrkve.
Ova navika nije samo praktična, nego i ekonomski pametna. Manje hrane ćete baciti jer će vam biti dostupna i spremna za upotrebu, a i češće ćete posegnuti za povrćem ako ga ne morate prvo čistiti, guliti i vaditi iz kutije "sumnjivog“ mirisa.
Ukratko: kad se vratite iz šoping ture s povrćem - ne spremajte ga u hladnjak. Spremajte ga za upotrebu.