U centru Zagreba kuhali poznati chefovi, porcija je bila 7 €, dali su nam i recepte

Foto: Sanjin Kaštelan

PRETPOSLJEDNJI kulinarski dvoboj na Europskom trgu ovaj četvrtak održao se u 17 sati u sklopu Adventa na Europskom trgu. Jela su se mogla kupiti po cijeni od 7 eura, a novac od prodanih obroka ide u Centar UNUO - udruzi najosjetljivijih u osposobljavanju koja se bavi osvještavanjem i inkluzijom osoba s invaliditetom u tržište rada.

Do sada su natjecatelji kuhali rižoto s cappesantima, pljukance na crveno s tikvicama i bukovačama te chicken bowl, jelo od marinirane piletine sa sushi rižom. U ovom duelu kuhao se gulaš od lignji s tjesteninom, a kome se to nije sviđalo, na raspolaganju je imao (i još uvijek ima) ponudu po kućicama (Marčeta, Cheese bar, Bar 45, Kod Perice, Mr. i Mrs Buns, Eat Me, Cuban Eat Me, Baba Yaga, Punch House, Ođe Ođe, Rolls, The Rich Man by Mario Mandarić, Ginius, Recepcija bar i The Rudolph House).

Mi vam u nastavku donosimo dva recepta s prošlih kulinarskih duela, koji su se održali ovog mjeseca na Europskom trgu, a kuhali su Mario Mandarić, Ivan Pažanin i Damir Tomljanović, i to jedan za pljukance s bukovačama i tikvicama na crveno te drugi za aromatični rižoto s Jakobovim kapicama.

Pljukanci s bukovačama i tikvicama na crveno

Broj porcija: 4

  • 200 g pljukanaca
  • 100 g tikvica
  • 100 g bukovača
  • pola limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 100 ml prošeka
  • pelati
  • sol, papar, bosiljak
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g sjeckanog peršina

U vrelu posoljenu vodu stavite kuhati pljukance i kuhajte po uputama na pakiranju. Za to vrijeme narežite tikvice na ploške i bukovače na trake. Bukovače stavite u tavu na malo maslinovog ulja i prepržite ih do lijepe zlatne boje. Potom u tavu s bukovačama dodajte limunov sok, narezani češnjak na listiće, pelate i tikvice.

Sastojke promiješajte i dodajte soli. Kad češnjak počne puštati miris, u tavu dodajte malo maslaca, pričekajte da se rastopi pa ulijte vrhnje za kuhanje, malo vode od kuhanja pljukanaca i posipajte bosiljkom. Kada se umak reducira, dodajte prošek, kuhajte još 5 minuta i začinite po potrebi. U gotov umak dodajte kuhane procijeđene vruće pljukance i sve zajedno promiješajte. Posipajte peršinom, popaprite i poslužite.

Foto: Sanjin Kaštelan

Aromatični rižoto s Jakobovim kapicama

Broj porcija: 2

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 300 g riže arborio
  • 200 ml bijelog vina
  • 1 do 1/2 l povrtnog temeljca
  • smeđi šampinjoni
  • sol i papar
  • 60 g ribanog parmezana
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1/2 vezice peršina
  • 4 žlice sjeckanog vlasca
  • 500 g Jakobovih kapica

Najprije stavite temeljac da se ugrije. U tavi ugrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk i šampinjone narezane na trake te dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte rižu i dinstajte uz miješanje dok riža ne pobijeli i ne počne pucketati pa zalijte vinom i kuhajte dok vino ne ispari stalno miješajući.

Riži polako dodajte vreli temeljac, oko 100 ml, i kuhajte uz stalno miješanje, a sljedeću tekućinu dodajte tek kada se prethodna ukuha. Ovaj proces će trajati 18 do 20 minuta. Ako vam se riža čini još sirova, a nestalo vam je temeljca - slobodno koristite vrelu vodu. Gotovi rižoto skinite s vatre i umiješajte parmezan, sol, papar, sjeckani peršin, vlasac, sok i koricu limuna. Ostavite neka tako stoji 5-6 minuta.

U međuvremenu u tavu ulijte žlicu maslinovog ulja i ugrijte. Jakobove kapice posolite i popaprite pa ih pržite 2-3 minute, okrenite ih i pržite s druge strane 1 minutu. Gotove Jakobove kapice poslužite na posteljici od aromatičnog rižota.

Foto: Sanjin Kaštelan

Radno vrijeme EU Adventa

Radno vrijeme od ponedjeljka do četvrtka je od 12:00 - 23:00, petkom 12:00 - 00:00, subotom 10:00 - 00:00 i nedjeljom od 10:00 - 23:00. Na Novu godinu program traje do 2:00.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.