NAJPOZNATIJA turska street food hrana koja je popularna i kod nas, döner kebab, uskoro bi mogao dobiti zaštićen status i tako stati uz bok drugim europskim jelima, kao što su kultna napuljska pizza i španjolski pršut jamon serrano.
Izraz döner dolazi od glagola dönmek, što znači okretati, a Turska sada želi da taj naziv dobije zaštićen status kako bi ga mogli koristiti samo oni proizvođači koji se pridržavaju registrirane metode proizvodnje.
Što će se sve moći nazivati döner kebabom?
Ako im to prođe, döner kebabom moći će se zvati samo velike ploške govedine i janjetine vodoravno narezane na tanke komade, debljine svega 3 do 5 milimetara, odnosno ploške pilećeg kebaba narezane na komade debljine jednog do dva centimetra.
>> ANKETA Gdje vam je najbolji kebab u Zagrebu?
Zaštićen status mogu dobiti samo jela koja su usko vezana uz jedno zemljopisno područje, no to bi mogao biti problem za döner kebab. Naime, Turci mogu očekivati pritužbe od svog bliskog susjeda, Grčke.
Potencijalni problem
Iako kebab u Turskoj postoji od 17. stoljeća, Grci ga svojataju i tvrdi se da je Grčka bila prva zemlja u Europi u koju je döner uveden tijekom razmjene ljudi između Turske i Grčke 1922. godine. Grčki döner kebab danas je poznat pod imenom gyros.
Trenutno je otvorena faza konzultacija koja će trajati tri mjeseca pa tek ostaje vidjeti hoće li turski döner kebab dobiti zaštićeni status ili ipak neće.
>> Dio ljudi tvrdi kako je ovo najbolji kebab u Zagrebu, drugima je užas. Što vi kažete?