Tip kuhao za Macrona i Jinpinga, zbog sigurnosnih razloga mu nisu dali ime gosta

Foto: FB/Mauro Colagreco

KUHATI ZA predsjednike dviju velikih država sigurno nije lak zadatak, a to najbolje zna chef Mauro Colagreco, vlasnik restorana Mirazur u Mentonu u Francuskoj, kojemu je pripala čast da kuha za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Colagreco je bio jedan od samo tri kuhara koji su pozvani da osmisle jelovnik državne večere koja je održana početkom svibnja, kada je Xi Jinping posjetio Pariz kako bi obilježio 60. godišnjicu kinesko-francuske diplomatske veze, a Colagreco kaže da je sve započelo telefonskim pozivom iz Elizejske palače.

>> S ovih 8 celebrity chefova nitko ne voli raditi

Izazovno i uzbudljivo kreirati jelovnik za dvojicu svjetskih lidera

"Tražili su da osmislim jelovnik za državni banket, no iz sigurnosnih razloga nisu mi mogli reći koji će predsjednik biti gost", rekao je Colagreco za CNN i dodao da je odmah prihvatio te da je prvo dobio zadatak osmisliti predjelo.

Colagreco kaže da je tim imao samo mjesec dana da osmisli i pripremi svoje jelo za državnu večeru, a kuhari su dobili "carte blanche", odnosno dopuštenje da naprave što god žele sve dok je reprezentativno i pritom koriste neke francuske proizvode.

Colagreco kaže da je bilo izazovno i uzbudljivo kreirati jelovnik za dvojicu svjetskih lidera, a nakon što su osmislili recepte, chefovi su svoje zahtjeve i popise sastojaka poslali kuhinjskom timu Elizejske palače, predvođenom chefom Fabriceom Desvignesom.

>> Tko je Wolfgang Puck, chef koji već 30 godina kuha na Oscarima?

Tog dana kada se održavala državna večera Colagrecov tim stigao je rano ujutro kako bi zajedno s ostalim kuharima krenuli s pripremama za večer. U tom kratkom razdoblju su morali biti fleksibilni i brzo proći kroz nepoznatu kuhinju.

U kuhinji ih posjetila Brigitte Macron

"Onda nas je gospođa Brigitte Macron posjetila u kuhinji, što nas je zaista umirilo i motiviralo. Velika je odgovornost kuhati za nju. Tek sada shvaćamo koliko smo bili sretni što smo bili dio tog prekrasnog trenutka", rekao je o susretu s prvom damom Francuske.

Na državnu večeru bilo je pozvano ukupno 250 uzvanika, a konačni jelovnik bio je relativno kratak i sastojao se od tek tri slijeda. Colagrecovo predjelo bio je Tourteau rak (domaći rak iz Francuske) i torta od kavijara Oscietra prekrivena prekrasnim ružičastim i ljubičastim cvjetovima od želea.

"Morali smo ponuditi okuse koji će osvojiti svačije nepce, ali i predstaviti naš kulinarski identitet. Cilj je bio pokazati našu stručnost u zdravoj prehrani i poštivanje proizvoda koji dolaze iz Francuske", rekao je on i dodao da je ovo predjelo oduševilo prvu damu Kine.

>> Traži se kuhar na dvoru kralja Charlesa, pogledajte što idealan kandidat mora imati

Prva dama Kine oduševljena predjelom

Colagreco je uspio razgovarati s gostima na kraju večere, a rekao je i da mu je Peng Liyuan, Xijeva supruga, zahvalila i pohvalila estetiku, finoću i okus predjela.

"Ponosan sam i počašćen što sam izabran za ovu večeru i što predstavljam Francusku, zemlju u kojoj živim gotovo 23 godine, svojom kuhinjom. Uistinu vjerujem da je hrana ono što povezuje svijet. Mi kuhari smo veleposlanici, koristimo kuhanje kako bismo upoznali ljude s našom kulturom kombinacijama okusa", zaključio je na kraju.

Osim Colagreca, u pripremi večere sudjelovao je i chef Pierre Gagnaire, vlasnik istoimenog pariškog restorana s tri Michelinove zvjezdice, koji je bio zadužen za glavno jelo, a desert je pripremila osnivačica Délicatisserie i poznata slastičarka Nina Métayer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.