Sredina pizze razmočena toliko da se raspada prije bi nam bila problem, no ne ovdje

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a u nastavku saznajte gdje vas danas vodi.

BEOGRADSKI je Di Napoli prva pizzeria koju sam posjetio potpuno neplanirano, usudio bih se reći sasvim slučajno. Zaputili smo se na koncert Rammsteina koji se u sklopu njihove velike europske turneje održavao u parku Ušće. Planirali smo prespavati i dan nakon koncerta svratiti u pizzeriju Bosiljak u Zemunu.

Međutim, osim Bosiljka, posjetili smo i Di Napoli, restoran-pizzeriju koja nas je ugodno iznenadila. Budući da smo pronašli slobodan parking blizu parka u kojem se održavao koncert, zaputili smo se prema obližnjim kafićima ne bismo li se malo odmorili i nešto pojeli prije odlaska na koncert.

Potražili smo i najbližu mjenjačnicu te smo se u jednom trenutku našli na terasi nama nepoznate pizzerije na čijim su se stolovima isticale vrhunske napoletane. Naravno, odmah smo odlučili vidjeti o čemu se radi te smo zauzeli u tom trenutku jedini slobodni stol.

Poluself-service

Nakon dužeg čekanja nije nam nitko došao do stola pa smo shvatili kako je ovo pizzerija poput budimpeštanske Manufacture ili novosadske Laboratorije, u kojoj naručiti moramo sami, na pultu u unutarnjem prostoru.

Za razliku od Manufacture i Laboratorije, u ovoj se pizzeriji naručuje na pultu, ali vam kasnije naručenu hranu i piće srdačne konobarice donesu i posluže za stolom, ne morate doći po njih.

Mala kao velika

Pitali su nas želimo li malu ili veliku pizzu, a kad su nam pokazali veličine, naručili smo dvije male koje smo na kraju jedva pojeli jer su male pizze u Di Napoliju velike, a velike su nestvarno velike, doslovno ogromne. Ne znam zašto ih nazivaju malima, ali pizze koje smo dobili imale su promjer veći od 30 centimetara i bile su veće od mnogih koje poslužuju u većini pizzerija.

Izabrali smo, pomalo već uobičajeno, pizze Piccante i Mortadella e Pistacchio. Pizze su nešto između tradicionalnih i modernih napoletana, ne previše uzdignutih rubova i mekane, tanke i vlažne sredine.

Sredina me podsjetila na pizzu kakvu pravi zagrebački Al Dente. Tanka je i vlažna, doslovno se raspada, pa sam je pojeo pomažući si vilicom i komadićima tijesta s rubova. Prije mi je to smetalo, ali ova je sredina bila toliko fina i ukusna da bih je doslovno bio spreman pojesti žlicom.

Tijesto je savršene teksture, siguran sam da se radi o bigi s kvalitetno odrađenom predfermentacijom od 48 sati koja se peče jako kratko na vrlo visokim temperaturama. Takve sam pizze probao u nekoliko napuljskih pizzerija. Vrhunsko tijesto, ne pretjerano uzdignutih rubova, dosta tanke, mekane i vlažne sredine s jako finim i kvalitetnim sastojcima u nadjevima.

Cijene su baš ok

Di Napoli definitivno pravi vrhunske napoletane, a ima ih u ponudi dvadesetak po vrlo pristupačnim cijenama. Cijene malih pizza, koje su sve samo ne male, kreću se od 520 dinara (4.40 eura) do 1400 dinara (11.70 eura). Margherita je 730 dinara (6 eura), a većina je pizza između 800 i 1100 dinara, odnosno između šest i pol i devet eura.

Za oko nam je zapela najskuplja i pomalo neobična Quattro Carni, pizza sa šunkom, mortadelom, kulenom i pršutom. Šteta što smo je uočili tek nakon što smo naručili Piccante i Mortadellu jer bi bilo izazovno kušati pizzu s četiri vrste različitih mesnih sastojaka.

Pizza nam je odmah po dolasku na stol zamirisala po krušnoj peći na drva, a potvrdu ove pretpostavke dale su nam hrpe drva složene pored samog ulaza. Uz pizzu smo, kao zagrijavanje za koncert, naručili Zaječarsko pivo.

Ako vas put odvede u Novi Beograd blizu parka Ušće, a volite dobru napoletansku pizzu, obavezno posjetite restoran-pizzeriju Di Napoli. Adresa je Bulevar Zorana Đinđića 12E.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.