SRDELE su nezaobilazan dio mediteranske gastronomske ponude - jednostavne, ukusne i ujedno jedan od najzdravijih izbora za (morski) ručak.
Počet ćemo s par činjenica o srdelama i svim njihovim dobrobitima. Srdele su prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje srca i krvnih žila, ali i za pravilnu funkciju mozga. Osim toga, riječ je o ribama koje zbog svog kratkog životnog vijeka nakupljaju vrlo malo žive i drugih štetnih tvari, što ih čini sigurnijim izborom u usporedbi s većim, grabežljivim ribama poput tune ili sabljarke.
Uz visoki udio zdravih masti, srdele sadrže i značajne količine bjelančevina, kalcija i vitamina D - nutrijente koji su važni za kosti, mišiće i imunitet. Još jedna prednost je lokalnost: u jadranskim mjestima srdele često dolaze ravno iz mreže na tanjur, bez duge obrade ili transporta, što znači i više hranjivih tvari i svježine.
I mi smo se nedavno odlučili počastiti porcijom ove fine ribe, i to u istoimenom obiteljskom restoranu u istarskom Vrsaru. Međutim, osoblje nas je odmah obavijestilo kako srdela nema - jer je pun mjesec.
Iako lovostaj za srdele završava još sredinom veljače, u noćima punog mjeseca ribari često ne izlaze u lov. Srdele se, naime, love noću uz pomoć mreža plivarica i - što je ključno - umjetne rasvjete. Ribarska svjetla se pale kako bi privukla ribu i zadržala je blizu broda, omogućujući lakši ulov. Taj trik funkcionira samo u noćima kad je potpuni mrak ili "škuro", jer tada ribe instinktivno prate svjetlost broda.
Tijekom punog mjeseca, prirodna mjesečina osvjetljava površinu mora toliko da riba više ne reagira na umjetnu svjetlost. Umjesto da se skupi oko svjetla broda, srdela se rasprši i postaje teško dostupna. Ribolovci tada najčešće ostaju u luci i čekaju povoljnije uvjete - pa tako i restorani ostaju bez svježih srdela.