Proizvođači sira bijesni, drvene kutije camemberta mogle bi postati stvar prošlosti

Foto: Shutterstock

FRANCUSKI sir camembert tradicionalno se stavlja u okrugle drvene kutije, no proizvođači su izrazili zabrinutost nakon što je Europska komisija predložila nove uredbe o recikliranju, koje bi mogle značiti kraj ovih drvenih kutija.

Ogorčeni propisima EU o recikliranju, proizvođači camemberta tražili su da se njihova ambalaža izuzme iz novih pravila, a francuski su zastupnici prošli tjedan, u posljednji trenutak, podnijeli amandmane kako bi zaštitili tradicionalne drvene kutije koje se koriste za pohranu ovog sira.

Nova Uredba o recikliranju prvi je put predložena u studenom 2022., a u namjeri da se smanji otpad, propisuje da bi se sva ambalaža trebala moći reciklirati, i to od 2030. godine nadalje. Prema francuskim novinama Le Figaro, to znači da bi drvene kutije za sir mogle biti zamijenjene recikliranom plastikom.

Zašto je pakiranje camemberta predmet žestokih rasprava?

Osim što su prepoznatljiv prizor na policama trgovina diljem svijeta, okrugle drvene kutije omogućuju prozračnost mekih sireva poput camemberta, koji su skloni "znojenju" u pakiranju. Međutim, zbrinjavanje ambalaže ostaje problem.

Iako glasnogovornik Europske komisije govori da zakon neće spriječiti korištenje drvene ambalaže, čega se pribojavaju neki u francuskoj industriji sira, drvene bi kutije bile podložne novim propisima o recikliranju i ponovnoj uporabi zbog kojih bi mogle biti pretjerano skupe. 

"Proizvođači će možda morati poboljšati recikliranje ili ponovnu upotrebu drvenih kutija", rekao je glasnogovornik. "Ali to bi se također odnosilo na proizvođače drugih vrsta ambalaže."

Ali proizvođači drvenih ambalaža upozoravaju da bi uvođenje sustava recikliranja drva bilo preskupo i žele izuzeće za kutije camemberta - za koje kažu da su biorazgradive i proizvode manje otpada od plastike.

"Recikliranje je neophodno, poticanje tvrtki da koriste ambalažu koja se može reciklirati je neophodno, ali trebamo i malo pragmatičnog realizma", rekao je francuski državni tajnik za europska pitanja Laurence Boone.

O zakonu se još trebaju dogovoriti Europski parlament i nacionalne vlade, a glasnogovornik Komisije rekao je da Bruxelles radi na "rješavanju svih pitanja i problema". Ostaje vidjeti što će se dogoditi s drvenim kutijama camemberta.

@morgancheeses1 🧀🧀🧀 Isigny Ste Mere Camembert is a type of Camembert cheese that originates from the region of Normandy in France. Here is a step-by-step guide to making Isigny Ste Mere Camembert: 1. Start with fresh, high-quality raw milk from cows that have been fed on natural grasses and grains. 2. Heat the milk to 86°F (30°C) in a large stainless steel vat. 3. Add a starter culture to the milk. The starter culture consists of beneficial bacteria that help to acidify the milk and give the cheese its distinctive flavor. 4. After the milk has been acidified, rennet is added to the mixture. Rennet is an enzyme that helps to coagulate the milk into curds and whey. 5. Once the curds have formed, they are cut into small pieces and stirred gently. 6. The curds are then left to rest for several hours so that they can continue to separate from the whey. 7. The whey is drained off, and the curds are transferred to perforated molds. 8. The molds are then placed on shelves in a cool, humid room to allow the cheese to age and develop its characteristic flavor and texture. 9. During the aging process, the cheese is regularly turned and brushed to ensure that it develops evenly. 10. After about 2-3 weeks, the cheese will be fully aged and ready to be packaged and sold. 11. The final product is a soft, creamy cheese with a rich, nutty flavor and a velvety texture. #cheeseboard #cheese #cheesetok #cheeses #camembert #cheesefactory #isignystmere ♬ Moonlight - Villano
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.