Malo je jela koja nas tako snažno vraćaju u djetinjstvo kao što je to ajnpren ili prežgana juha. Ovaj skromni klasik, koji je othranio generacije, simbol je jednostavne, utješne hrane koja grije i dušu i tijelo. Priprema je brza i laka, a rezultat je krepka i aromatična juha savršena za hladnije dane.
Ajnpren juha, izvorno "Einbrennsuppe", u našem je narodu poznata i kao "amper juha" ili jednostavno "prežgana juha". Sam naziv potječe iz njemačkog jezika, gdje bi se riječ "einbrennen" mogla prevesti kao "napraviti zapršku" ili "zaprženo", što savršeno opisuje temelj ovog tradicionalnog jela.
Vrijeme pripreme je oko 10 minuta, a vrijeme kuhanja 40 minuta. Juha je jednostavna za pripremu, a recept je dostatan za 10 porcija.
Od masnoće i brašna pripremite svijetlo-žutu zapršku. Dodajte sitno sjeckani crveni luk, popržite ga pa dodajte sitno sjeckani češnjak i začinsku slatku papriku, pazeći da ne zagori. Sve zalijte mlakom bistrom juhom. Juhu dobro izmiješajte pjenjačom, pustite da prokuha, a zatim nastavite lagano kuhati 30 minuta. Po potrebi, juhu na kraju možete procijediti.
Vratite juhu na štednjak i po potrebi začinite solju i mljevenim paprom. Dodajte ocat, pustite da prokuha pa umiješajte razmućena jaja. Tijekom posluživanja u juhu stavite pržene kockice kruha i pospite je sitno sjeckanim peršinom.