Sarma je klasik bez kojeg su zimski dani i blagdanski stolovi nezamislivi, no jeste li je ikada probali pripremiti u pećnici? Ovaj recept donosi poznato jelo na malo drugačiji način, a rezultat je jednako sočan i ukusan, ako ne i bolji.
Zapečene sarme iz pećnice oduševit će vas bogatstvom okusa i jednostavnijom pripremom jer nema dugotrajnog krčkanja na štednjaku. Donosimo recept koji se isplati isprobati.
Sarma je jelo duboko ukorijenjeno u tradiciji hrvatske kuhinje, kao i kuhinja diljem Balkana i šire. Smatra se nezaobilaznim dijelom blagdanskih objeda, obiteljskih okupljanja i proslava. Iako se recepti razlikuju od regije do regije, osnova od mljevenog mesa i riže umotana u listove kiselog kupusa ostaje simbol domaće, utješne hrane koja grije i tijelo i dušu.
Sitno nasjeckajte luk i slaninu. Na zagrijanom ulju prodinstajte luk i slaninu dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i dinstajte dok ne promijeni boju. Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak, sol, papar te slatku i ljutu mljevenu papriku. Kratko promiješajte.
Smjesu s mesom maknite s vatre i ostavite da se malo prohladi. U prohlađenu smjesu umiješajte jaja, sirovu rižu i nasjeckani peršin. Sve dobro sjedinite rukama. Glavici kiselog kupusa odvojite listove. Zadebljane dijelove na korijenu svakog lista stanjite nožem. Svaki list punite pripremljenom smjesom od mesa i riže te motajte sarme.
Na dno dublje posude za pečenje rasporedite ostatak narezanog kiselog kupusa koji vam je višak. Po kupusu gusto složite smotane sarme. Između sarmi, ako želite, rasporedite komade suhog mesa ili slanine. U posudi pomiješajte goveđe kocke s litrom vruće vode dok se ne otope. Dodajte pasiranu rajčicu i promiješajte. Prelijte sarme pripremljenim temeljcem. Dodajte i lovorove listove.
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Posudu sa sarmama čvrsto prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći. Pecite pokriveno otprilike sat vremena. Zatim pažljivo izvadite posudu, okrenite sarme na drugu stranu, smanjite temperaturu na 170 °C i vratite u pećnicu na još pola sata.
Nakon toga uklonite foliju i zapecite sarmu još otprilike 30 minuta, dok ne dobije lijepu boju na vrhu. Tijekom pečenja provjerite ima li dovoljno tekućine i po potrebi dodajte malo tople vode ili temeljca. Sarmu iz pećnice najbolje je poslužiti toplu, uz kremasti pire krumpir koji savršeno upotpunjuje bogate okuse jela.