Sinoć je u ugodnoj atmosferi zagrebačkog restorana BioMania održana posebna 100% plant-based večera u tri slijeda koju je pripremio nagrađivani chef Tomica Đukić, glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, u suradnji s timom kuhara restorana.
>> Na njihov veganski burek dolaze čak i iz Sarajeva, pričali smo s vlasnikom restorana
Koristeći pažljivo odabrane namirnice vrhunskih organskih i biodinamičkih partnera s kojima restoran surađuje, chef Đukić kreirao je izvanredno gastronomsko iskustvo koje je oduševilo posjetitelje. Jer, ako itko može pokazati da biljna kuhinja nije samo salata i tofu, onda je to tip koji hrani momčad koja je navikla na visoke standarde.
Tomica je večer otvorio kratkim razgovorom i prisutne osvojio ne samo svojim kulinarskim umijećem, već i inspirativnim pristupom i prepoznatljivom pozitivnom energijom. "Želio sam pokazati da plant-based kuhinja može biti jednako kompleksna, bogata i uzbudljiva kao i svaka druga", rekao nam je, a uz uvodne zalogaje i čaše organskih vina iz kućne selekcije, krenulo je zagrijavanje.
Amuse bouche bio je pokazatelj kako se od jednostavnih namirnica može složiti nešto stvarno zabavno, a opet ukusno - krumpir kuglica s pinjolima i baranjskom paprikom, zatim kokosov jogurt s mentom, malo mikro zelenja i kompot od hibiskusa, koji zaista iznenađuje okusom, ali u pozitivnom smislu.
Drugi slijed bio je svojevrsni "igrač utakmice": tartar od aromatiziranih krastavaca koji je dokaz da krastavac ne mora biti samo dekoracija u sendviču, nego zvijezda tanjura. Uz to je stigla krema od pečene kruške sa zvjezdastim anisom i klekovim bobicama, nešto kao desertni plot twist usred večere, i domaći kruh sa začinskim biljem.
Glavni slijed - i najfotogeničniji trenutak večeri - bio je Mille Feuille "steak" od cikle. Slojevi tanko rezane cikle izgledali su kao da su stigli iz kuhinje ozbiljnog fine dining restorana, a okus je takav da bi i najzagriženiji mesoljubac zastao na sekundu. Uz to je poslužena i odlična krema od bijelog graha, chimichurri bob, povrtni demi-glace, agro dolce, svijutak od kruha i baby mrkvica u soku od naranče.
Za kraj je stigla BioMania čokoladna torta s lješnjak pralineom i sirupom od šipka. Bogata, čokoladna, ozbiljna - i plant-based - iako to ne biste ni primijetili, osim ako vam netko ne kaže.
Dario Kožul, osnivač BioManije, dobro je sažeo cijelu večer: "Naša je želja bila stvoriti večer koja spaja vrhunsku plant-based kuhinju, organska vina i inspirativnu priču Chefa Đukića", rekao je, a u tome su i uspjeli.
S vlasnikom BioManije imali smo priliku porazgovarati ranije ove godine, kada smo i posjetili njihov restoran, a cijeli tekst pronađite ovdje.