Ovaj umak poboljšat će svako jelo - radi se od tri sastojka

Foto: Shutterstock

Svatko u kuhinji treba tajno oružje - onaj jedan brzi dodatak koji obično jelo pretvara u nešto posebno. Za mnoge, to je savršen umak. Iako na tržištu postoji bezbroj gotovih opcija, a neki recepti zahtijevaju dugo kuhanje, apsolutni favorit koji se izdvaja je nevjerojatno jednostavan umak od samo tri sastojka: tahinija, sojinog umaka i vode, piše The Kitchn.

Zašto je ovaj umak tako poseban?

Čarolija leži u savršenoj ravnoteži okusa. Slanost i umami iz sojinog umaka ublažavaju gorkastu notu tahinija, dok voda služi za postizanje idealne gustoće. S tek toliko vode, umak postaje dovoljno tečan da posluži kao preljev za salatu, ali i dovoljno kremast da se prelije preko zdjele s rižom ili drugim žitaricama.

Njegova svestranost je nevjerojatna. Odlično nadopunjuje pečeni odrezak, losos iz pećnice, a može poslužiti i kao umak za pržene krumpiriće ili pileće medaljone. Umjesto da preuzme cijelo jelo, njegov se okus suptilno stapa s ostalim sastojcima, dajući svakom zalogaju slaniju i bogatiju notu. Budući da se priprema za samo dvije minute od namirnica koje većina uvijek ima kod kuće, ovo je savršen "as iz rukava" kada jelu treba samo ono nešto.

Savjeti za pripremu

Količina umaka ovisi o namjeni. Za jednu porciju, idealan omjer je 1 žlica tahinija, 1 žličica sojinog umaka i 1 žlica vode. Time ćete dobiti otprilike dvije žlice umaka savršene konzistencije za prelijevanje. Ovaj omjer lako možete udvostručiti ili utrostručiti prema potrebi.

Koristite pjenjaču. Tahini može biti vrlo gust i teško se miješa. Pjenjača je najbolji alat kojim ćete brzo postići glatku i ujednačenu teksturu. Pustite umak da odstoji. Nakon miješanja, ostavite umak minutu da odstoji. Tahini će upiti tekućinu, pa ćete tek tada moći procijeniti pravu gustoću. Nemojte se iznenaditi ako ćete trebati dodati još malo vode.

Okuse prilagodite na kraju. Prvo postignite željenu gustoću, a tek onda kušajte i po potrebi dodajte još sojinog umaka ili tahinija. Budući da oba sastojka imaju snažan okus, lakše je nadograđivati nego popravljati prejak umak.

Prilagodite ga svom ukusu

Iako je čarolija ovog umaka u njegovoj jednostavnosti, on je ujedno i savršena baza za eksperimentiranje. Slobodno ga prilagodite vlastitom ukusu. Za oštriju notu dodajte naribani češanj češnjaka ili svježi đumbir. Malo ljutog umaka dat će mu pikantnost, dok će žličica majoneze osigurati dodatnu kremoznost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.