Ovaj starinski kolač radile su sve bake, donosimo provjereni recept

Foto: Shutterstock

Žarbo kocke jedan su od onih starinskih kolača koji nas odmah vraćaju u djetinjstvo i kuhinje naših baka. Spoj mekanih kora, bogatog nadjeva od oraha i džema od marelica te glazure od tamne čokolade čini ga klasikom kojem se uvijek rado vraćamo. Idealan je za svaku prigodu, a posebno prija uz šalicu toplog čaja ili kave. 

Priprema žarbo kocki možda zahtijeva malo strpljenja, ali trud se uvijek višestruko isplati. Kolač je izdašan, dugo ostaje svjež i često je još bolji nakon jednog dana odmora, kada se svi okusi sjedine u savršenu cjelinu. Bilo da se poslužuje na obiteljskim okupljanjima, blagdanima ili kao slatka poslastica uz popodnevno druženje, žarbo kocke uvijek donose dašak nostalgije i topline doma.

Potrebni sastojci

Za ovaj klasik trebat će vam sljedeći sastojci:

  • glatko brašno
  • šećer u prahu
  • šećer
  • maslac
  • jaje
  • prašak za pecivo
  • sol
  • kiselo vrhnje
  • mljeveni orasi
  • džem od marelice
  • rum
  • čokolada za kuhanje
  • ulje.

Kako se priprema

U većoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte šećer u prahu, maslac sobne temperature, jaje i kiselo vrhnje pa zamijesite glatko tijesto. Ako je potrebno, dodajte još jednu žlicu kiselog vrhnja. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela, oblikujte ih u diskove i svaki omotajte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku 15 minuta.

Za nadjev pomiješajte mljevene orahe i šećer te smjesu podijelite na dva dijela. Džem od marelica kratko zagrijte u lončiću kako bi se lakše razmazivao. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Svaki dio tijesta razvaljajte na dimenziju lima. Prvu koru pažljivo prenesite u lim, izbodite je vilicom i premažite s pet žlica džema. Pospite polovicom mješavine oraha i šećera te poškropite s nekoliko žlica ruma. Postupak ponovite s drugom korom. Na nju položite treću, zadnju koru, koju također izbodite vilicom, ali je nemojte premazivati.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pečeni kolač izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Za glazuru nasjeckajte čokoladu, dodajte ulje i otopite na pari. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i pustite da se stisne prije posluživanja.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.