Ova nas je budimpeštanska pizzerija s kartonskim podlošcima i samoposlugom oduševila

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u pizzeriju Digo.

KRENULI smo po ne znam koji put na još jedan vikend u Budimpeštu, grad koji nam je postao poprilično često odredište za jednodnevne ili dvodnevne izlete. Prekrasan grad koji nas svaki put na novi način oduševi svojom veličinom i znamenitostima.

Napokon je, nakon dugo vremena, renoviran i otvoren poznati budimpeštanski Lančani most pa smo odlučili prvo prošetati uz Dunav, pogledati novi izgled mosta, a zatim otići na ručak u pizzeriju Digo koja nam je, uz Belli di Mamu, ostavila najbolji dojam od svih pizzerija koje smo posjetili u Budimpešti.

Međutim, prilikom unošenja adrese u navigaciju pojavile su nam se dvije različite lokacije. Krenuli smo na drugu, očito novu lokaciju i nakon desetak minuta vožnje zatekli smo se pred budimpeštanskim zoološkim vrtom. Pizzerija Digo nalazi se u malom parku doslovno preko puta glavnog ulaza u veliki zoološki vrt.

Zalogajnica s kartonskim podlošcima

Odmah na ulazu u pizzeriju shvatili smo da je ovo potpuno drugačija priča. Za razliku od lijepo uređene pizzerije na lokaciji u centru grada, zatekli smo se u ne prevelikoj zalogajnici koja podsjeća na zalogajnice kakve se nalaze na odmorištima uz američke autoceste.

Jednostavni drveni stolovi i stolice, skromno i minimalistički, pomalo i siromašno uređen prostor u kojem vas ne poslužuju, već si naručenu pizzu na stol donosite sami. Pizza se naručuje na pultu kod ulaza, a preuzima se izvan pizzerije, na pultu koji se nalazi na maloj terasi pored krušne peći.

Umjesto na klasičnim tanjurima, pizza se poslužuje na kartonskim podlošcima koji se nalaze na drvenim daščicama s ručkom. Odmah po ulasku u pizzeriju zapuhnuo nas je intenzivan miris fine rajčice koji nas je podsjetio na miris napuljske pizzerije L´antica pizzerije Da Michele, u kojoj smo pojeli jednu od najboljih tradicionalnih napoletana.

Vrhunske pizze

Upravo smo zbog toga naručili dvije Margherite, klasičnu Margheritu i Margheritu D.O.P. I nismo se prevarili. Pizze su vrhunske tradicionalne napoletane, ne previše napuhanih i izdignutih rubova s mekanom i tankom sredinom. Da mi je netko poslužio te pizze i ponudio da ih probam zavezanih očiju, prvo bi mi na pamet pala prije spomenuta napuljska pizzerija.

Digo pravi jako dobre tradicionalne napoletane, pažljivo odabranih i definitivno kvalitetnih sastojaka u nadjevima. U ponudi se nalazi pet tradicionalnih i pet specijalnih pizza. Tradicionalne su, naravno, varijacije Margherite i Marinare, a specijalne su isto poprilično jednostavne, bez previše eksperimentiranja s nadjevima.

Cijene do 15 eura

Od specijalnih bi možda trebalo izdvojiti pizzu Buffala es Coppa, s Buffala mozzarellom, tradicionalnom talijanskom Coppa šunkom i pestom od arugule. To je ujedno i najskuplja pizza, a košta 5390 forinti (14.60 eura). Tradicionalne su pizze od 2860 (7.75 eura) do 4150 forinti (11.25 eura), a preostale specijalne od 4400 (11.90 eura) do 4950 forinti (13.40 eura).

Poput većine talijanskih pizzerija, Digo ima jeftine Marinaru i Margheritu, a specijalne su pizze doslovno dvostruko skuplje. Iako su pizze ukusne i kvalitetne, sama lokacija, prostor i usluga koja se bazira na samoposluživanju definitivno ne opravdavaju dosta visoku cijenu specijalnih pizza.

Ako se nalazite u blizini zoološkog vrta, gladni ste i volite tradicionalnu napoletanu, onda je Digo jako dobar izbor za vas. Ni u jednoj se drugoj varijanti ne isplati ciljani odlazak u ovu pizzeriju. Digo nije mjesto za druženje i duže zadržavanje. Digo je u biti zalogajnica s jako dobrim tradicionalnim napoletanama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.