Nova top lista lovca na pizze: 35 najboljih pizzerija u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock/Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam predstavlja 35 najboljih pizzerija u Hrvatskoj.

NAKON trideset napisanih osvrta i nekoliko zasebnih TOP lista koje sam objavio, odlučio sam se prihvatiti vrlo nezahvalnog zadatka i napraviti TOP listu hrvatskih pizzerija. TOP liste su vrlo nezahvalne, bez obzira na to što se na njima nalazi, a nakon objave u pravilu je dosta onih koji će zbog nečega biti ljuti ili razočarani.

Uvijek sam se pitao kako se određena pizzerija pojavi na europskim TOP 50 listama i koji su to kriteriji kojima se vode sastavljači takvih popisa. Siguran sam kako autori europske TOP 50 liste ne posjete u godinu dana dvadeset do trideset tisuća europskih pizzerija.

Pratim sve top liste godinama

Budući da već godinama pratim i proučavam takve liste, došao sam do zaključka da ih prave na jedan jedini mogući način koji se bazira na povratnoj informaciji, odnosno preporuci. Pretpostavljam da prate recenzije, ocjene i osvrte na društvenim mrežama pa onda ciljano posjete neku europsku državu ili grad i dvije, tri tamošnje pizzerije koje imaju potencijal za uvrštavanje na listu.

U pravilu na listi uvijek završi samo jedna pizzerija iz jednog grada i dvije do tri iz jedne države. Do sada su na tim listama od hrvatskih pizzerija svoje mjesto u prvih 50 zaslužile splitska Bokamorra i zagrebački Franko´s. Iako, složit ćete se, Zagreb ima barem desetak jednako kvalitetnih pizzerija, ako ne i boljih.

Dakle, preporuka, dobre ocjene, osvrti i recenzije te dobar marketing ključ su uspjeha. Odavno već naglašavam kako su mi najdraže one pizzerije koje su angažirane i aktivne na društvenim mrežama, imaju dobar marketing i stalno komuniciraju s vlastitim korisnicima.

Budući da ni ja ne mogu obići više od tisuću hrvatskih pizzerija godišnje, na ovoj listi neće biti nekih koje definitivno to zaslužuju, ali ih jednostavno nisam stigao posjetiti. Učinit ću to do kraja ove godine, a tu prvenstveno mislim na labinski Napoli, pulske Gušte, tarski Capri, zadarski Il Pomodoro i nekoliko zagrebačkih pizzerija poput Veže, Terrazza Mihite i Pizza Bara Fratelli.

Devet parametara za fer listu

Pokušao sam biti maksimalno korektan pa sam koristio devet parametara (pizza, tijesto, nadjev, lokacija, ambijent, usluga, cijena, ocjene na Google Mapsu i osobni dojam). Neki su od navedenih parametara, za razliku od osobnog dojma, poprilično objektivni i upravo su zbog njih pizzerije s vrhunskim pizzama, ali s izuzetno visokim cijenama zauzele nešto niže mjesto od očekivanog.

Danas je cijena itekako bitan čimbenik pa je sasvim logično da će od dvije pizzerije s podjednako kvalitetnom pizzom ona s nižim i pristupačnijim cijenama biti bolje rangirana. Ocjene i osvrti na Google Mapsu nemaju apsolutno nikakve veze s mojim stavom pa su dale popriličan doprinos u izradi ove liste.

Budući da ima dosta pizzerija, a ne želim od ove liste napraviti beskonačno dugačak tekst, uz mjesto na listi, ocjenu i adresu napisat ću samo dvije ili tri kratke rečenice s informacijama koje smatram korisnima. Ovu listu doživljavam kao popis i korisnu informaciju, a ne kao klasičnu TOP listu. Sve su pizzerije koje sam naveo uistinu dobre, a o poretku su odlučivale doslovno nijanse.

35. mjesto: Select cafe & pizzeria
Vukovar, Josipa Jurja Strossmayera 16 (Golubica Mall)
Ocjena: 8.62

Vukovarska pizzerija koja se trudi napraviti dobru napoletanu. Nalazi se na drugom katu trgovačkog centra Golubica Mall. Ugodan ambijent i pristupačne cijene. Definitivno veliki potencijal, ali moraju popraviti tijesto koje mora i može biti bolje.

34. mjesto: Vatikan
Vinkovci, Andrije Hebranga 2e
Ocjena: 8.74

Slično kao i vukovarski Select, vinkovački se Vatikan trudi napraviti dobru napoletanu. Vatikan ima jako dobro tijesto. Nažalost, ne trudi se u tu svoju priču uklopiti i nadjeve. Bijele pizze poslužuju s pestom od rajčice pa sam tako, iako sam česti gost, svoju omiljenu pizzu s mortadelom i pistacijom naručio samo jednom i nikad više. Šteta, Vatikan ima veliki potencijal.

33. mjesto: Angelus
Varaždin, Alojzija Stepinca 3
Ocjena: 8.76

Po meni najbolja varaždinska pizzerija. U biti, restoran s dobrom pizzom u ponudi. Iako u izdvojenim TOP listama Angelus nisam uvrstio na listu pizzerija s napoletanom, mogao sam to učiniti. Ugodan ambijent i pristupačne cijene.

32. mjesto: Papavero Pizza & Food Lab
Zagreb, Mlinovi 85a
Ocjena: 8.79

Meni jako draga pizzerija koja definitivno zaslužuje biti na ovoj listi. Kao što sam napisao i u posebnom osvrtu na ovu pizzeriju, Papavero ima jako dobro tijesto, a pravi ga netko tko to odlično radi. Trude se svojim gostima pružiti ono nešto više pa organiziraju zanimljive događaje poput ponude prave napoletane svakog prvog petka u mjesecu ili neobične akcijske ponude "all you can eat pizza".

>> Lovac na pizze posjetio je zagrebački Papavero, evo kako mu je bilo

31. mjesto Pizzeria & burger bar Victoria
Šibenik, Bosanska 1
Ocjena: 8.80

Šibenska je Victoria jedno od ugodnih iznenađenja i pizzerija koju sam posjetio nekoliko puta. Jako dobro napoletansko tijesto i dobro posloženi nadjevi kvalitetnih sastojaka. Pizza s mortadelom i pistacijom jedna je od boljih koje sam probao.

30. mjesto: Novi Saloon
Osijek, Kneza Trpimira 23 (stadion Gradski vrt)
Ocjena: 8.91

Novi Saloon je pizzerija koja je drastično promijenila recepturu tijesta i stil pa sada prave jako dobru napoletanu. Uz to su zadržali vrlo pristupačne cijene. Definitivno jedna od najboljih osječkih pizzerija, smještena uz stadion Gradski vrt. Osim dobre pizze, poslužuju i drugu kvalitetnu hranu.

>> Lovac na pizze u osječkom Novom Saloonu: To više nije ista pizzerija kao prije

29. mjesto: Nu
Zagreb, Vojina Bakića 2
Ocjena: 8.92

Pizzerija kratkog i neobičnog imena koja ima vlastitu recepturu tijesta. Nu pravi pizzu poprilično tankog i hrskavog tijesta. Osobno volim takav stil pizze pa mi je Nu, uz zagrebačku Duksu i osječki Astrogarden, prvi izbor kad se zaželim lagane i ukusne pizze.

28. mjesto: Karijola
Zagreb, Huga Badalića 18 i Vlaška 63
Ocjena: 8.93

Karijola je kultna, ne samo zagrebačka već i hrvatska pizzerija koja je prva krenula s pizzama tankog tijesta. Mnogi će smatrati kako zaslužuje puno više mjesto na ovoj listi, ali teško je biti prvi i dugi niz godina zadržati prvobitnu kvalitetu i entuzijazam. Čini mi se da je Karijola malo posustala, što i nije čudno. Imaju svoje stalne goste, a nemaju ni potrebu za stalnim dokazivanjem neupitne kvalitete.

27. mjesto: Antica
Ogulin, Ivana Gorana Kovačića 10a
Ocjena: 8.94

Poput đakovačkog Lipizzana, i Antica ima vrlo niske cijene, a jako dobru pizzu. Prava napoletana gotovo savršenog tijesta. Srdačno osoblje i ugodan ambijent. Jedini je nedostatak to što ne primaju kartice.

>> Lovac na pizze: Odlična napoletana u Ogulinu i neugodno iznenađenje za kraj

26. mjesto: Tivoli
Pula, Veli vrh 8
Ocjena: 8.94

Iako sam posjetio gotovo sve pulske pizzerije, osim pizzerije Gušti, Tivoli mi je definitivno najbolja i najdraža. Tijesto je baš onakvo kakvo najviše volim, a nadjevi dobro složeni. Velik i lijepo uređen prostor s velikim parkiralištem ispred same pizzerije.

25. mjesto: Sporthouse
Osijek, Trg Lavoslava Ružičke
Ocjena: 8.95

Sporthouse je jedna od najboljih osječkih pizzerija, smještena u blizini glavnog željezničkog kolodvora. Kao što ima vlastitu recepturu jako dobrog tijesta, tako i u svemu ostalom Sporthouse pomalo tvrdoglavo gura neku svoju priču. I to poprilično uspješnu.

24. mjesto: Konoba Kažeta
Kadumi, Kadumi 4 (Poreč)
Ocjena: 8.97

Konoba Kažeta od nedavno u ponudi ima jako dobru napoletanu, a za sve je zaslužan vlasnik koji je ujedno i vrhunski picajol. Tijesto je odlične teksture, a nadjevi raznoliki i složeni od kvalitetnih sastojaka. Siguran sam da će Konoba Kažeta privući mnogo ljubitelja dobre napoletane.

>> Lovac na pizze: Kažeta, porečka konoba s odličnim picajolom

23. mjesto: Come to Mama
Zagreb, Kuzminečka 10
Ocjena: 9.01

Come to Mama, lijepo uređena pizzerija na zagrebačkim Vrbanima, možda i jedina u svojoj ponudi ima pravu romanu, pizzu tankog i hrskavog tijesta. Mnoge pizzerije imaju tanko tijesto, ali sam se prilikom posjeta ovoj pizzeriji uvjerio kako je pizza koju u svojoj ponudi ima Come to mama uistinu vrhunska romana. Ako volite romanski stil pizze, zaputite se na Vrbane.

22. mjesto: Mrs. Fogg
Zagreb, Karla Metikoša 2b
Ocjena: 9.01

Mrs. Fogg je pizzerija s jednim od najljepših interijera u kojoj sam do sada bio. Toliko me oduševio prostor u kojem sam sjedio da sam doslovno zaboravio na pizzu koju sam naručio. A pizza je jako dobra.

Iako izgleda kao prava napoletana, tijesto je dosta prhko i hrskavo, pogotovo rubovi. Netko tko zna kako se to radi poigrao se teksturom tijesta. Jedini je nedostatak sama bezlična lokacija na kojoj se pizzerija nalazi, ali kad uđete u Mrs. Fogg, počinje neka sasvim druga priča.

21. mjesto: Astrogarden
Osijek, Martina Divalta 4
Ocjena: 9.02

Jedina osječka pizzerija s tankim i prhkim tijestom i pizzom koja podsjeća na romanski stil pizze. Budući da volim tanka i prhka tijesta, ova mi se pizzerija svidjela već prilikom prvog posjeta.

Imaju vrhunsku pizzu s mortadelom i pistacijom. Jedini je nedostatak to što je sama pizzerija dio puno većeg projekta s dječjim igraonicama i rođendaonicama pa Astrogarden mnogi ne doživljavaju kao pizzeriju.

20. mjesto: Pizz´up
Zagreb, Remete 127
Ocjena: 9.04

Pizz´up je dobra pizzerija u zagrebačkim Remetama. U ugodnom ambijentu možete birati između pizza s klasičnim i pizza s tankim tijestom. Isprobali smo i jedne i druge, ukusne su i fine. Pizz´up u ponudi ima i drugu hranu pa je odličan izbor ako ste ljubitelj pizze, a u društvu imate nekoga tko ju ne voli.

19. mjesto: Lipizzano
Đakovo, Ante Starčevića 25
Ocjena: 9.05

Lipizzano je pizzerija s jako dobrom i uvjerljivo najjeftinijom pizzom od svih pizzerija koje sam posjetio. I pizzerija s najljepšim imenom kojim ističe lokaciju na kojoj se nalazi. U svojoj ponudi imaju i pizzu Cannabis, u čijem tijestu ima i brašna od konoplje. Ako vas put odvede u Đakovo, a volite dobru pizzu, obavezno navratite u Lipizzano.

>> Lovac na pizze u đakovačkom Lipizzanu: Pizzeria s najljepšim imenom ikad

18. mjesto: Zagyland
Bočaki 3, Konjščina
Ocjena: 9.06

Napoletana u Zagorju!? Da, jako dobra napoletana može se pojesti u Konjščini. Zagyland je velik i ambiciozan turističko-ugostiteljski projekt koji su mnogi ljubitelji dobre pizze već prepoznali. Ova pizzerija sigurno ima dobru budućnost.

>> Lovac na pizze je uhvatio pravu napoletanu u srcu Zagorja

17. mjesto: Al Dente
Bogovićeva ulica 5, Zagreb
Ocjena: 9.07

Pomalo iznenađujuće, ali kao što sam već spomenuo u uvodu, na ovu su pomalo nepravednu poziciju utjecale ocjene na Google Mapsu i visoka cijena pizze. Sama pizza je po mom mišljenju možda i najbolja u Zagrebu, vrhunska canotta s jako kvalitetnim sastojcima.

Međutim, ovo nije lista pizza, već pizzerija, a cijena ima itekako bitnu ulogu. Upravo zbog toga Al Dente ima i dosta nižu ocjenu na Google Mapsu u usporedbi s ostalim zagrebačkim pizzerijama koje u ponudi imaju dobru napoletanu.

16. mjesto: Basta
Zagreb, Varšavska ulica 5 i Hrgovići 51; Split; Obala kneza Branimira 1a; Makarska, Ulica kralja Tomislava 2
Ocjena: 9.08

Posjetio sam tri Baste i sve tri su vrhunske pizzerije. Nisam posjetio jedino onu četvrtu, koja je otvorena u Makarskoj. Basta je naša pizzerija koja ima najviše lokacija, više i od kultne Karijole. Mislim da to sasvim dovoljno govori o njihovoj dugotrajnoj i od gostiju prepoznatoj kvaliteti. Basta ima vrhunsku napoletanu, dobrog tijesta i odličnih sastojaka u nadjevima.

15. mjesto: Toccare
Zagreb, Vukomerec 36
Ocjena: 9.12

Toccare je pizzerija s jako dobrom pizzom, a nedavno je ova pizzerija u medijima izazvala dosta kontroverznu raspravu zbog toga što dodatno naplaćuju rezanje pizze u lokalu. Iako nisam pobornik takvih poslovnih odluka, moram priznati da je Toccare vrhunska pizzerija s odličnom napoletanom. Više je nego očito da se trude napraviti kvalitetnu napoletanu s natprosječno dobrim nadjevima.

14. mjesto: Hex
Valpovo, Trg kralja Tomislava 18
Ocjena: 9.14

Valpovački Hex nalazi se na jako visokom mjestu ove liste, ako ni zbog čega drugog, onda zbog hrabrosti. Netko je odlučio u centru Valpova otvoriti veliku pizzeriju, nabaviti vrhunsku krušnu peć i praviti napoletanu.

Hex je pizzerija s vrhunskom napoletanom, istovremeno izuzetno pristupačnih cijena, a moja je preporuka Bijela pizza s mariniranom piletinom i jednim od najboljih dresinga koje sam do sada kušao.

>> Lovac na pizze u Valpovu: Probao sam sve pizze u Hexu, ovo je moj favorit

13. mjesto: Re
Zagreb, Jaruščica 9 (pokraj Arena centra)
Ocjena: 9.15

Pizzerija kratkog i neobičnog imena, smještena odmah preko puta Arena centra, jedna je od najboljih zagrebačkih pizzerija, koja u svojoj ponudi ima odličnu napoletanu. Ugodan ambijent, profesionalna usluga i cijene koje nisu nabrijane svakako su dobra pozivnica. Osim pizze, Re nudi i drugu ukusnu hranu, između ostalog i jako dobre burgere.

12. mjesto: Franko´s
Ulica kneza Branimira 71a
Ocjena: 9.16

Franko´s je jedina zagrebačka pizzerija koja se našla na europskoj TOP 50 listi. Slično kao i Al Dente, ima relativno nisku ocjenu na Google Mapsu, i to isključivo zbog nešto viših cijena. Zanimljivo je da Franko´s u restoranu poslužuje pizzu napoletanskog stila, a u dostavi pizzu drugačije teksture tijesta.

11. mjesto: Public
Zagreb, Ulica kralja Tomislava 11 (Voltino)
Ocjena: 9.17

Public je, poput Mrs. Fogga i Butlera, jedna od pizzerija s pažljivo i skladno uređenim interijerom. U ponudi, osim vrhunske napoletane, imaju i pizze romanskog stila, nešto tanjeg i hrskavog tijesta. Obavezno treba istaknuti i odlične bijele pizze neobičnih, ali vrhunski složenih nadjeva.

10. mjesto: Duksa
Zagreb, Duknovićeva 4; Ulica Ede Murtića 11 (Bundek) i Ivana Tkalčića 88
Ocjena: 9.18

Duksa se nalazi na tri zagrebačke lokacije i po meni ima najbolju pizzu tankog i hrskavog tijesta. Pizza je lagana, izrazito tankog tijesta, a opet dovoljno zasitna. Pazite da vas kod izbora pizze ne zbune simpatični nazivi pa se tako u jelovniku nalaze pizze kao što su Prva, Druga, Prva iza druge i Treća iza prve. Duksa je definitivno jedna od najboljih zagrebačkih pizzerija.

9. mjesto: Boccone
Zagreb, Nehajska ulica 12
Ocjena: 9.20

Boccone je pizzerija koja se svojim pristupom i uloženim trudom doslovno ugurala u prvih deset. Sasvim zasluženo. Očito su uloženi trud i kvalitetu prepoznali i njeni gosti pa je Boccone jedna od najbolje ocijenjenih zagrebačkih pizzerija, a osvrti su puni pohvala.

Tijesto je izgledom napoletansko, ali Boccone ima vlastitu recepturu koja tijestu daje jako dobru teksturu i fin okus. Nadjevi su kvalitetni, a neke fine umake izrađuju sami, pa mi je pizza Pesto Genovese bila pravo otkriće. Nastave li ovako, ova će pizzerija sigurno dugo biti u samom vrhu zagrebačke, ali i hrvatske pizza scene.

8. mjesto: Butler
Zagreb, Ivana Bunića Vučića 7
Ocjena: 9.21

Butler je najbolje ocijenjena zagrebačka pizzerija na Google Mapsu i jedna od zadnjih koju sam posjetio, potaknut preporukama koje sam dobio. Po meni, uz Mrs. Fogg i Public, jedna od najljepše uređenih zagrebačkih pizzerija. U ponudi imaju jako dobru napoletanu, skoro pa savršenog tijesta, s nadjevima kvalitetnih sastojaka.

>> Lovac na pizze: Butler, još jedna odlična zagrebačka pizzeria

7. mjesto: Ventidue
Osijek, Stjepana Radića 22
Ocjena: 9.22

Ventidue je bila prva osječka pizzerija koja je u svojoj ponudi imala pravu napoletanu. Iako mi je nakon prvog posjeta djelovala nekako nedorečeno, nekoliko me naknadnih odlazaka uvjerilo kako se radi o vrhunskoj pizzeriji. Ventidue se trudi zadovoljiti doslovno sve kriterije koji su potrebni za izradu prave napoletane i za sada im to ide odlično.

>> Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija

6. mjesto: Medena
Zagreb, Sortina 1E
Ocjena: 9.23

Medena se tek nedavno pojavila na zagrebačkoj gastronomskoj sceni i odmah je prepoznata kao vrhunska pizzerija koja poslužuje kvalitetnu napoletanu. Nalazi se u Sigetu, doslovno preko puta Avenue Malla.

Prostor je lijepo uređen, atmosfera ugodna i opuštena. Budući da volim bijele pizze, naručio sam i isprobao svoju omiljenu s mortadelom i pistacijom. Definitivno jedna od najboljih koje sam do sada isprobao.

>> Lovac na pizze: Kako je bilo u Medenoj i malo o omiljenoj pizzi s mortadelom

5. mjesto: Bokamorra
Split, Trumbićeva obala 16
Ocjena: 9.24

Kao što sam već nekoliko puta istaknuo, Bokamorra je jedina hrvatska pizzerija uz zagrebački Franko´s koja se pojavila na europskoj TOP 50 listi. Iako imaju jako dobru napoletanu, mislim da ih je na tu listu prvenstveno pogurao jako lijepo uređen interijer.

Bokamorra je po mnogo toga uistinu originalna, a mene je iznenadila prvoklasna mortadela koju poslužuju na posebnom tanjuriću, a ne na samoj pizzi. Definitivno najbolja splitska i jedna od najboljih hrvatskih pizzerija.

4. mjesto: Pepe Pizza Place
Osijek, Šamačka 4
Ocjena: 9.26

Poput zagrebačke Medene, osječki Pepe vrlo je kratko na gastronomskoj sceni, ali je vrlo brzo prepoznat kao vrhunska pizzerija s odličnom napoletanom. Jako dobra lokacija u samom centru grada, uz poznatu osječku šetnicu, ugodan ambijent i odlična pizza napoletana nisu mogli proći nezapaženo.

>> Lovac na pizze u novootvorenoj osječkoj pizzeriji Pepe: Letvica je podignuta!

3. mjesto: Park
Zagreb, Martićeva 14D
Ocjena: 9.36

Moguće je da sam pomalo subjektivan kad je ova pizzerija u pitanju, ali po meni je Park pizzerija s jednom od najboljih napoletana koje sam probao. Tijesto je i izgledom i teksturom baš onakvo kakvo dobro tijesto treba biti.

Netko se u Parku odlučio hrabro poigrati s kombinacijama sastojaka u nadjevima i radi to jako dobro. Kad jako dobroj napoletani dodate dobru lokaciju i jako lijepo uređen prostor, onda ova kvartovska pizzerija definitivno zaslužuje visoko mjesto na ovoj listi.

2. mjesto: Rumore
Labin, Šetalište San Marco 77
Ocjena: 9.37

Rumore sam zbog spleta nes(p)retnih okolnosti uspio posjetiti tek iz trećeg pokušaja, ali se definitivno isplatilo biti uporan. Svatko tko voli pizzu, a put ga odvede u Istru, doslovno mora posjetiti ovu labinsku pizzeriju.

Rumore je pizzerija lijepo uređenog prostora, ugodnog ambijenta i opuštene atmosfere u kojoj se poslužuju vrhunske napoletane skoro savršenog tijesta i finih nadjeva. Istra ima sve više kvalitetnih pizzerija, a Labin je uistinu grad dobre pizze.

1. mjesto: Ruspante
Otočac, Sinac 135
Ocjena: 9.42

Uvijek volim istaknuti kako Ruspante nije samo pizzerija već uspješno ostvareni san jednog vrhunskog i iskusnog picajola. Ante Svoren, vlasnik Ruspantea, dao je napraviti originalnu krušnu peć prema vlastitim zamislima i nacrtima.

Isto je to učinio i s tijestom koje nije, kako bi se očekivalo, klasično napoletansko, već originalne recepture, napravljeno od posebnog brašna koje se melje u obližnjem mlinu. Izbor pizza je velik, a prvi put sam isprobao pizzu s dimljenom pastrvom.

Neobična lokacija na samom Majerovom vrilu, po mnogima najljepšem izvoru Gacke, samo dodatno diže ukupnu ocjenu i svrstava Ruspante na sam vrh ove liste. Po meni sasvim zasluženo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.