Noel ima novi maritozzo s okusom tiramisua, probali smo ga

Foto: Index

MARITOZZO, talijansko slatko pecivo upotpunjeno bogatom kremom, nedavno je postalo veliki hit u Zagrebu. Ovu tradicionalnu rimsku poslasticu pripremaju slastičarka Celeste Ulrich i glavni pekar Nikša Mandić u Noel Bread&Deliju, majstorskoj pekari koja se nalazi odmah pored jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Maritozzi su postali toliko popularni da se rasprodaju u manje od dva sata od otvaranja, tvrde iz Noelove pekarnice, nakon čega brojni kupci zovu telefonom i nestrpljivo čekaju dolazak nove ture. Sada je, nakon prvog od rogača i naranče, došao red na novi okus - tiramisu. Probali smo ga.

Novi Noelov tiramisu maritozzo (3.80 eura)

Tijesto s kakaom i kavom na prvi pogled izgleda žilavo, no zapravo je elastično, dosta gusto i jako mekano. Iznimno je sočno, pomalo podsjeća na slatki kruh natopljen sirupom. Krema je lagana, osjete se natruhe alkohola, tek je mrvicu slatka i sve skupa je jedan lijep ne previše sladak zalogaj za odrasle.

Crtica o maritozzu

Varijacije ovakvih slatkih peciva s kremom postoje diljem svijeta, ali se smatra kako maritozzo svoje korijene vuče još iz starog Rima, kada se radilo o slatkom kruhu s grožđicama i medom koji su Rimljanke izrađivale svojim muževima kao praktičan obrok koji se može ponijeti na rad u polje.

Mnogo je priča i legendi o maritozzu, ali čini se da je u nekom trenutku postojala tradicija koja je nalagala da mladići, prvog petka u ožujku, svojim odabranicama daruju maritozzo u koji su umetnuli zaručnički prsten ili zlatni predmet.

Od budućih muževa koji su ovu slasticu poklanjali svojim zaručnicama vjerojatno dolazi i naziv, jer maritozzo dolazi od talijanske riječi marito koja znači muž. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.