JEDAN OD najpoznatijih hrvatskih chefova, Mate Janković, na LinkedInu se osvrnuo na nedostatak radne snage u turizmu, a komentirao je i kako otprilike izgleda razgovor za posao za nekoga tko radi u ugostiteljstvu.
Istaknuo je i da su kvalitetno zapošljavanje i selekcija suradnika vrlo bitni za održivost i napredak biznisa, ali i da turizmu trenutno nedostaje oko 50 tisuća radnika.
"Pitate se gdje su? Budući da su turistički djelatnici na globalnom tržištu rada, dosta ih je potražilo svoju sreću u prosperitetnijim zemljama s one strane Schengena. Svi koji su ostali konstantno se stanjuju svakim novim otvaranjem nekog resorta, hotela ili restorana. Fluktuacija ljudi je nevjerojatna i glavna misija svakog (normalnog) poslodavca je stvoriti stabilnu atmosferu lišenu nepotrebnih tenzija i stresa. Vjerovali ili ne, izvrsnost je prva žrtva deficita radne snage.
"Postoje jednostavnija mjesta u kojima se da zaraditi na puno jednostavniji način"
Inzistiranje na visokim standardima zahtjeva žrtvovanje, a upravo je 'drill' koji je potreban da bi osoblje funkcioniralo na određenom nivou razlog odlaska mnogih. Ne moraju, ne trebaju i na kraju krajeva - ne žele. Postoje jednostavnija mjesta s 'good enough' kulturom u kojima se da zaraditi na puno jednostavniji način. Legitiman izbor", napisao je Janković, a zatim se osvrnuo i na strane radnike.
"Neki se nedostaci mogu riješiti stranom radnom snagom, ali za sad je to nivo kupovine mačka u vreći. Ne znate tko dolazi, koga ste zaposlili i kakav mu je 'skill'. Riješite radne dozvole, platite agencije i u top scenariju čekate 6 - 9 mjeseci da ljudi dođu", rekao je Janković, a napisao je i kako otprilike izgleda razgovor za posao.
"Gdje ste radili?
Ma 2 mj tu, 3 tamo, 4 mj ovamo..
Ok, ok. Jeste li radili u A la carte sistemu?
Što je to?
Ok, Ok. Nebitno, naučit ćemo vas. Vina, znate?
Ma nisam previše radio baš, imali smo crno i bijelo..
Ok, poslat ćemo vas na sommelierski tečaj. Nego, primjećujem da dosta šepate na jednu nogu..
Ma da, jedna noga mi je drvena.
Ok, nije problem, nemamo juhe u restoranu. Koja su vaša početna financijska očekivanja?
1500 eura...
Dobro, možete li molim Vas probno početi sutra u 8.00?
Joj, ne. Ja vam ne volim jutarnju smjenu.
Ok, dođite u 16.00...
O kakvoj selekciji mi tu pričamo? Da, karikiram, ali vjerujte da nisam daleko od stvarne slike", istaknuo je Janković.
"Ako mislite da je sad loše - wait for it"
"Vaša očekivanja, vaši standardi i snovi svaki dan su ozbiljno testirani. Od kad sam otvorio restoran ulažem u svoje vještine komunikacije, strpljenja i razgovore sa psiholozima, komunikolozima i ljudima koji su u sličnoj situaciji. Okružen sam dobrim suradnicima i kolegama, imam kvalitetne managere, a to situaciju za sad čini podnošljivom. Siguran sam da nam budućnost nosi sve veće izazove i preživjet će oni s najvećim strpljenjem, najboljim komunikacijskim vještinama i oni kojima je ljubav prema poslu jednako bitna kao i novci.
Ako mislite da je sad loše - wait for it. U takvom okruženju cijene će neminovno rasti, standardi padati, a mi gubiti konkurentnost na globalnom turističkom tržištu, jer će 'value for money' biti nemoguć. Imati restoran je plesati psihotični tango između želja gosta, želja osoblja i vas. Cijela struktura je krhka i potreban je jedan odlazak, jedna glupa gesta ili greška da se sve sruši. Za sad nije, aktivno radim na tome", zaključio je Janković.