Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Graševina Krauthaker Podgorje 2023.

Foto: Mario Meštrović/Vinarija Krauthaker

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.

Graševina Krauthaker Podgorje 2023.
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: u prosjeku 9.90 eura
Gdje kupiti: Luma, Vivat, Mohor, Brza distribucija, Roto dinamic, Dropi promocija te Spar, Interspar, Metro, Konzum, Kaufland

JEDNA od legendi hrvatskog vinarstva, inženjer agronomije i enolog Vlado Krauthaker iznio je ovu vinariju s jednog hektara, da bi nakon 28 godina došao na 45 hektara i još 65 hektara otkupa grožđa za vinifikaciju. Čovjek je to koji je širio vidike i istraživao, otkrio i pokazao potencijal određenih sorti koje su nakon toga ušle u zakonsku kategoriju dozvoljenih sorti. Vinogradi u kojima beru grožđe smješteni su u Vinogorju Kutjevo, na osunčanim južnim padinama Krndije.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističu uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete.

Pristup obrade vinograda konjima vratio je insekte u vinograd koji su u ostalim vinogradima otjerani mehaniziranim kopačicama i kosilicama te je vraćen prirodni balans eko sustava. Kvalitetu i uspješnost njihovih vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina.

Danas je enološko kormilo uz ostatak vrijednoga tima preuzela kći Martina, no naravno da je mudra glava Vlade tu za neke izazovne situacije s kojima se u svojoj karijeri punoj iskustva već susreo te ih može elegantno riješiti. 

Četvrtina proizvodnje za sada se izvozi u 17 zemalja: SAD, Englesku, Njemačku, Švedsku, Češku, Švicarsku, Rusiju, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Australiju, Sloveniju, Austriju, Francusku, Belgiju, Luksemburg i Nizozemsku.

Vinifikacija

Vinifikacija graševine s položaja Podgorje se odvijala u inox tankovima s pristupom očuvanju svježine i aromatske voćnosti. Kontrolirana, niža temperature fermentacije očuvala je također aromatiku vina. 

Impresije o vinu

Vlado Krauthaker, a sada i Martina Krauthaker, svake godine kreiraju graševinu koja je u dvije najbolje u Hrvata, dakle 1. ili 2. kvalitativno mjesto. Kušam Graševinu položaja Podgorje, koja je punjena prije 3 dana. U tom trenutku vino je u šoku od manipulacije i naglih promjena. No ova graševina - trenutno u takvom šokiranom stanju - je fenomenalna. 

Mlada je, žive, srednje obojane, zelenkastožute boje. Već samo nekoliko sekundi nakon točenja miriše na dozrele breskve bijelog mesa i zrele jabuke sorte idared. Također ima miris bijelog cvijeta kestena u cvatu. Fin i čist miris u kojem se kroz par minuta još osjeti mladost i briošast miris od nedavnog djelovanja kvasaca. 

Rijetko je to savršena ravnoteža okusa vina tek puštenog na tržište te ima užitnu svježinu i mineralnost koja bridi na jeziku i budi sokove pod jezikom koji traže novi slasni gutljaj. Meka strana vina to krasno smiruje pa sve ostaje užitno i odmjereno. Vino je čisto i slasnog ali nenametljivog intenziteta okusa te srednje moćnog tijela, što bi značilo da ima okusa i slasti taman koliko treba za jedno osvježavajuće vino.

S vremenom će samo biti bolje i bolje, slasnije, mekše i bogatijeg te zrelijeg okusa. Sada u ovoj mladosti bit će najdopadljivije ako ga hladimo na 8 do 10 stupnjeva, dok će za 3 do 6 mjeseci tražiti temperaturu 10 do 12 stupnjeva, a u oba slučaja će trebati čašu tulipan oblika, za bijelo vino. 

Osim okrijepe i osvježenja, ovim vinom možete preliti zalogaj šarana u umaku od bijelog vina, lagano začinjenih hladnih salata s mesom piletine te jela poput marinirane bijele ribe, hobotnice na salatu, kamenica i slično.

Winely Yours... SoM.M.

Ostale preporuke za normalna vina sommeliera Marija Meštrovića pročitajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.