Lovca na pizze oduševila pizza sa smuđem

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vam donosimo njegovu reportažu s Caputo Pizza Cupa u Osijeku.

NAKON prvog Caputo Pizza Cup natjecanja, koje je početkom svibnja održano u Murteru, drugo je ovogodišnje hrvatsko natjecanje održano u petak 02.06. u Osijeku. APN, organizator ovog prestižnog natjecanja pizza majstora, u suradnji s tvrtkom Mainardi Food domaćinstvo i organizaciju prepustio je poznatoj osječkoj pizzeriji Novi Saloon.

>> Lovac na pizze bio je sudac na Caputo Pizza Cupu, pogledajte kako mu je bilo

Kao i prije mjesec dana u Murteru, imao sam priliku sudjelovati na ovom zanimljivom natjecanju u ulozi člana stručnog žirija. Sudac uz peć i ovaj je put bio slovenski APN ambasador i iskusni pizza majstor Martin Žokš. Drugi slovenski APN ambasador Jernej Berlot zauzeo je mjesto u stručnom žiriju koji je bio pojačan dvojicom gastronomskih stručnjaka.

Svoj su sud o prezentiranim pizzama dali Danijel Biro, sous chef restorana vinarije Josić, i Ivan Kelava, predavač i strukovni nastavnik kuharstva u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi. Ova su natjecanja zanimljiva jer se mnogi pizza majstori hrabro upuštaju u izradu pizza koje se ne nalaze u svakodnevnoj ponudi pizzerija i restorana u kojima rade, a nastupilo je i nekoliko pizza majstora koji su trenutno bez ozbiljnog profesionalnog angažmana.

Oduševila me pizza sa smuđem

Iako nije bilo slatkih pizza poput murterske pizze s jagodama, bilo je nekoliko pizza uistinu neobičnih nadjeva. Prvi sam put probao pizzu s kokicama. Osječki pizza majstor Danijel Asanov uz uobičajene nadjeve na svoju jako dobro složenu pizzu stavio je i kokice umočene u umak od gorgonzole.

Nisam ljubitelj riječne ribe, ali me je ugodno iznenadila i doslovno oduševila pizza sa smuđem.

Tu pizzu pripremio je osječki pizza majstor Tomislav Perić, koji će s njom nastupiti na Trofeo Caputu, velikom natjecanju pizza majstora koje će se u drugoj polovici lipnja održati u Napulju.

Bilo je izuzetno uzbudljivo i neizvjesno do samog kraja, pizze su se pripremale na dvije peći, a mnogi su pizza majstori pokazali i malu tremu koja bi ubrzo nestala pravovremenim savjetima i podrškom iskusnog Igora Zagajskog. Hrvatski APN delegat i ovo je natjecanje vodio vrlo korektno i profesionalno.

Pobjednici

Sportskim rječnikom, pobjedu u gostima odnio je zagrebački pizza majstor Boris Lukšić iz pizzerije Franko´s. Inače, Franko´s je jedina hrvatska pizzeria koja se već dugi niz godina nalazi na europskim top listama. Bilo je uistinu uzbudljivo gledati Borisa kako pravi pobjedničku pizzu.

Na samom početku, prilikom pripreme i razvlačenja tijesta suočio se s neočekivanim problemima. Nije se nimalo zbunio, već je odlučio žrtvovati par minuta zadanog vremena, odbaciti prvu bulu i krenuti ispočetka s drugom, jedinom preostalom bulom tijesta.

Sve je odradio na vrijeme i vrhunski i sasvim je zasluženo odnio pobjedu, kojom je izborio i nastup na Trofeo Caputu u Napulju. Drugo je mjesto osvojio Luka Perazzolo, pizza majstor iz Koprivnice koji namjerava uskoro otvoriti vlastitu pizzeriju.

Luka se poigravao talijansko-hrvatskim sastojcima u nadjevima, a tijesto mu je bilo drugačije i
izgledom i okusom, ali skoro pa savršeno. Treće je mjesto osvojio simpatični osječki pizza majstor Alen Novak iz pizzerije Novi Saloon.

POBJEDNICI CAPUTO PIZZA CUPA, Osijek, 02.06.2023.:
1. Boris Lukšić, Hrvatska, pizzerija Franko`s, Zagreb
2. Luka Perazzolo, Hrvatska, individualac, Koprivnica
3. Alen Novak, Hrvatska, pizzerija Novi Saloon, Osijek

Ovo je natjecanje potvrdilo kvalitetu kako hrvatske tako i slavonske pizza scene budući da je nastupilo nekoliko vrhunskih pizza majstora iz slavonskih pizzerija. Zanimljivo je kako na ovim natjecanjima nastupa sve više pizza majstorica.

Na natjecanju u Murteru iskazala se Matea Barić, a u Osijeku su zanimljive i odlične nastupe imale Ana Vešligaj i Ivana Pinter. Ana svoju vještinu razvija kao individualka, a Ivana je pizza majstorica đakovačke pizzerije Verona.

Atmosfera je bila ugodna i opuštena jer se organizator ponovo potrudio istaknuti i u prvi plan staviti zajedništvo i druženje, a tek onda natjecateljski dio. Bilo je i dosta gostiju i promatrača koji su mogli gledati cjelovit proces pripreme i pečenja pizza, ali i kušati sve prezentirane pizze.

Pizza majstori su se svojski trudili, davali su iskrenu podršku jedni drugima, Osijek se predstavio i iskazao kao dobar domaćin, a meni ostaju lijepe uspomene i novo, veliko i lijepo životno iskustvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.