Lovac na pizze u đakovačkom Lipizzanu: Pizzeria s najljepšim imenom ikad

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam donosimo tekst o Lipizzanu, gdje je Dragan bio jučer..

POČET ću ovaj osvrt kratkim uvodom vezanim za imena pizzerija. Volim istraživati značenje naziva ugostiteljskih objekata, pogotovo pizzerija. U pravilu se koriste nazivi talijanskih gradova i pokrajina (Napoli, Rimini, Savoca, San Marino…), nazivi sastojaka (Pomodoro, Basilico, Bosiljak, Zero Zero…) ili talijanska imena (Franko´'s, Leonardo, Pietra, Giuseppe, Giovanni´'s…).

Najbolje ime pizzerije ikad

Učestalo i uobičajeno, nešto poput autoškole Semafor, pekare Croatia i cvjećarne Mimoza. Netko se, međutim, jako dobro poigrao imenom pizzerije Lipizzano iskoristivši odličnu lokaciju i blizinu najstarije europske ergele na kojoj se uzgajaju konji pasmine lipicano. Jako dobro, po meni najbolje ime od svih pizzerija koje sam do sada posjetio.

Lijepo prostor, uređen s pažnjom

Pizzerija je smještena u samom centru Đakova (ulica Ante Starčevića 25), a ima i vlastiti parking. Prostor je lijepo uređen, a motiv su, sasvim očekivano, konji lipicanske pasmine. Poput imena, prostor je uređen pametno i ukusno. Nije pretrpan malim drvenim konjima, šarenim grivama, konjskim sedlima, mamuzama i potkovama obješenim po zidovima.

Tu su samo sjedala koja asociraju na bisage i nekoliko lijepih slika s motivima lipicanaca. Sasvim dovoljno. Čista petica za prostor i ambijent. Izbor pizza nas je ugodno iznenadio. Lipizzano u ponudi ima čak 32 pizze. Ovaj smo put naručili dvije nove, BBQ i Cannabis. Upravo mi je BBQ postala pizza izbora i zamijenit će mog dosadašnjeg favorita pizzu Chicken.

Nadjevi su obilni i raznoliki, a sastojci kvalitetni i dobro usklađeni. Što se tiče tijesta, Lipizzano je poput Ruspantea i Kuće male, pizzerija koja ima vlastitu recepturu, a tijesto je jako dobre teksture i okusa. Tanje je na rubovima od napoletanskog, izgledom nalikuje na old school tijesta, ali samo izgledom budući da je istovremeno i tanko i mekano i prhko, ne preslano i ne prezasitno.

Imaju i tijesto od konoplje

Kad bih morao birati, nadjeve bih istaknuo kao nešto jači adut od tijesta. Isprobali smo i Cannabis, pizzu s brašnom od konoplje. Tijesto ove pizze je drugačije, nešto tamnije, ali jako ukusno. Podsjetilo me na okus prženih sjemenki od suncokreta.

Budući da je brašno od konoplje bezglutensko i dosta nezahvalno za izradu tijesta, pretpostavljam da se miješa s uobičajenim brašnom za pizzu u standardnom omjeru.

Pokušali smo iskoristiti period u kojem smo došli i restoran bez previše gostiju pa smo od picajola zatražili par dodatnih i korisnih informacija o ovom neobičnom tijestu i Cannabis pizzi, ali smo ostali bez očekivane dvije-tri zanimljive rečenice. Neraspoloženi nas je picajol ostavio bez traženih odgovora, a ova je pizza pomalo nepotrebno ostala ovijena velom tajne.

Picajol je bio neraspoložen, ali zato cijene vraćaju osmijeh na lice

Bez obzira na loš dan neraspoloženog i neljubaznog picajola, Lipizzano je jako dobra pizzerija s velikim izborom finih i ukusnih pizza. Cijene su vrlo prihvatljive i pristupačne, a mislim da je ovo i jedna od pizzerija s najnižim cijenama koje sam do sada posjetio.

Margherita je 4 eura (30.14 kn), a najskuplje su Cannabis i Kebab, pizze za koje treba izdvojiti 6.20 i 6.30 eura (46.71 i 47.47 kuna).

To su definitivno nestvarno niske cijene za jako dobre pizze. Da stanujem u Đakovu, siguran sam da bih bio stalni gost ove pizzerije. Ali i ovako svako malo sjednemo u auto pa skoknemo do Đakova na ručak ili večeru, što svakako ima smisla, pogotovo zato što volimo pojesti dobru pizzu u ugodnom ambijentu i opuštenoj domaćoj atmosferi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.