Lovac na pizze: Napokon Peperoni

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas će vam reći kako mu je bilo u Peperoniju.

POMALO sam neplanirano krenuo na put u Zadar pa sam odlučio posjetiti barem jednu dobru pizzeriju iz Zadra ili okolice. Raspitao sam se kod poznanika i prijatelja koji žive u Zadru i svatko mi je od njih preporučio nekoliko pizzerija. Naravno, sve su preporuke bile različite.

Uvijek mi je zanimljivo usporediti takve preporuke jer su one najbolji pokazatelj kako, kad je hrana u pitanju, svatko od nas ima neki svoj potpuno drugačiji ukus ili afinitet. Uz Il Pomodoro, Congo, Mrak, Gušte i Providur, svi su mi posebno istaknuli jednu pizzeriju, ninski Peperoni.

A upravo se ta pizzeria već dugo nalazi na drugom mjestu moje liste želja. Na ocjenama Google Mapsa ima nestvarno visokih 4.8. Nakon sagledavanja svih spomenutih argumenata, zaputio sam se u Nin. Peperoni se nalazi u samom centru, a u blizini je i veliki parking.

Za početak ovog osvrta jedna mala zanimljivost

Vlasnici su tri prijatelja koja su se oženila za tri sestre, pa se za Peperoni doslovno može kazati da je to pravi obiteljski biznis. Pronašli smo slobodan stol na velikoj i lijepo uređenoj terasi. Peperoni u biti ima samo veliku vanjsku terasu, bez unutarnjeg prostora za posluživanje, a otvoren je samo pola godine tijekom turističke sezone.

U ponudi je jako puno pizza, nabrojao sam ih tridesetak. Pizze su uistinu jako dobre i za svaku pohvalu. Tijesto nije ni napoletansko ni romansko. Peperoni, poput osječkog Sporthousea, ličkog Ruspantea i zagrebačkog Papavera, ima vlastitu recepturu. I vrhunsku krušnu peć na drva.

Tijesto je tanko i hrskavo, ali nije pretanko i lomljivo. Pizzu volim jesti tako da je narežem na četiri ili šest većih trokuta koje onda presavinem po sredini. Često mi kod tankih pizza tijesto zna popucati, ali ovdje to nije bio slučaj.

Rub nije puno deblji i napuhan kao kod napoletane, ali je ipak blago izdignut i prozračan, sa šupljinama. Očito se radi o iskusnom picajolu, dobroj recepturi i adekvatno odrađenoj fermentaciji.

Vlastita receptura finog i ukusnog tijesta i jako kvalitetni sastojci dobro posloženih nadjeva dobitna su kombinacija koju Peperoni u svojoj ponudi odvažno i pomalo hrabro gura.

Naručio sam pizzu Pollo i podsjetila me na pizzu s piletinom kakvu ima Ruspante. Kad već spominjem Ruspante, i Peperoni uz klasični pribor za jelo poslužuje i mali rezač za pizze. Uz Pollo, bijelu pizzu s odličnim umakom, sirom i piletinom, isprobali smo i Ninsku pizzu, koja u svom nadjevu ima artičoke, šparoge i šokol, lokalnu autohtonu suhomesnatu poslasticu. Obje su pizze bile pun pogodak.

Cijene i jedan nedostatak

Cijene se kreću od 11 eura za Margheritu do 17.50 eura za najskuplju, pizzu Salmone s lososom, kaparima i kozjim sirom. Visokokvalitetni i ukusni sastojci nadjeva svakako opravdavaju nešto više cijene.

Osoblje je jako srdačno i profesionalno. Stalno su prisutni i angažirani, ali nisu naporni i nametljivi. Jedini nedostatak koji se pomalo ne uklapa u ovu lijepu priču je slab izbor piva. Vinska je karta dobra, ali bi ponuda piva morala biti bolja. Kao rođeni Zagrepčanin ne bih se ljutio kad bih umjesto točenog Ožujskog piva u ponudi dobio kakvo lokalno craft pivo.

Sve u svemu, Peperoni smo napustili siti i zadovoljni, a još dugo nakon odlaska nismo bili žedni i nismo imali osjećaj težine u želucu. Iako sam Peperoni maknuo sa svoje liste želja, siguran sam da ovo nije bio moj zadnji posjet ovoj odličnoj ninskoj pizzeriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.