OVIH vam dana puno pišemo o sezonskom povrću - a tek smo počeli. Mnogi se ljeti vesele satarašu i punjenim paprikama, općepoznatim ljetnim klasicima. I mi smo među njima, a kada govorimo o punjenim paprikama - moraju li one baš svaki put biti punjene mesom? Ne, jer mnogi se sjećaju onih punjenih krumpirom.
Punjene paprike su u najpoznatijem obliku vezane uz mesno punjenje, u mnogim krajevima - osobito u Bosni i Hercegovini, Slavoniji i Lici, postoji i ova, skromnija, ali ništa manje ukusna varijanta s krumpirom.
Riječ je o jelu koje se najčešće pripremalo ljeti, kad su paprike dostupne na svakom placu, a domaćinstva nisu imala uvijek mesa na raspolaganju. Krumpir se u kućanstvima ionako nalazio gotovo svakodnevno, pa je ovaj recept bio logičan izbor - jeftin, zasitan i lako prilagodljiv.
Nerijetko se posluživao kao glavno jelo uz žlicu kiselog vrhnja ili kajmaka, a jeli su ga i djeca i odrasli. Bake i mame su ga pripremale često "od oka", bez preciznog recepta, a miris pečenih paprika punjenih lukom i krumpirom mnoge i danas podsjeća na djetinjstvo.
Paprike prvo operite i očistite od sjemenki. Krumpir ogulite i naribajte ili narežite na sitne kockice. Na ulju kratko prodinstajte luk (i češnjak ako ga koristite), pa dodajte krumpir i začine. Po želji možete ubaciti sitno narezanu slaninu.
Dobivenu smjesu napunite u paprike, a višak rasporedite između njih u posudi za pečenje. Sve lagano prelijte uljem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok paprike ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo ili hladno, uz vrhnje ili kajmak.
Detaljan recept pronađite ovdje.