ČUPAVCI su već generacijama jedan od najomiljenijih domaćih kolača. S mekim biskvitom, čokoladnom glazurom i obiljem kokosa, mnogima su neizostavan dio obiteljskih slavlja i blagdana. No priznajemo da ih se sjetimo i izvan sezone blagdana, a nama je kombinacija rashlađene čokolade i kokosa, pravi izbor za ljeto.
Ako vam se ne pali pećnica (kao što se nama trenutno ne pali), a jede vam se nešto vrlo slično - tu su lažni čupavci. Ova verzija ne traži pečenje, priprema se brzo, a okusom i teksturom vrlo uspješno podsjeća na original. Potrebno je samo malo strpljenja dok se ohlade.
U većem loncu pomiješajte mlijeko, šećer, griz i kakao. Stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja, uz stalno miješanje. Kada smjesa zakuha, smanjite vatru i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Zatim dodajte natrganu tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi u smjesi.
Dobiveni kremasti griz izlijte u lim za pečenje. Ostavite da se najprije ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati - dok se masa ne stisne. Kad je sve spremno, narežite ohlađenu smjesu na kocke i svaku obilno uvaljajte u kokos.