Grincajg - paketić od desetak kuna koji koristimo na više načina, evo kako

Foto: Marin Tironi/Index

NEKAD je bio par kuna, sad je već deset, reći će neki, pa da ih odmah preduhitrimo - znamo, ali tako je ne samo sa svom hranom već zadnjih par godina i s ostalim dobrima na ovom svijetu. I dalje, grincajg, taj svežnjić mrkve, korijena celera, korijena i lista peršina i malo kelja uvijek je dobrodošao u našem hladnjaku. U nastavku pogledajte na koje ga je načine lako iskoristiti, čak i kad malo uvene.

1. Klasika - povrtna, pileća ili goveđa juha

Primarna namjena ovog svežnjića i jest da ide u juhu uz jednu poprženu glavicu luka, komad govedine, masne dijelove piletine ili samo još malo povrća. Nedjelja je bez grincajga kao lonac bez poklopca..

>> Recept za goveđu juhu s rezancima

>> Recept za pileću juhu s noklicama

2. Obavezni sastojak variva

Bilo da radite dobar stari čušpajz od mahuna, poriluka ili kelja, onaj s ječmom, grahom ili slanutkom, uz luk kao bazu nasjeckajte i povrće iz grincajga i dinstajte da omekša. Varivo će postati bogatije i ukusnije.

>> Recept za brzi grah s kobasicom

>> Recept za ribollitu - talijansku gustu juhu od povrća

>> Recept za varivo od crvene leće i slanutka

3. Baza za saft

Da biste dobili gust i umak pun okusa, najprije prodinstajte, i to na laganoj vatri, sitno sjeckani luk i povrće iz grincajga. Pred kraj dodajte i pokoji protisnuti režanj češnjaka, tek toliko da zamiriši, a onda dodajte ostale sastojke. Za ovo možete iskoristiti grincajg kad mrvicu uvene.

>> Recept za piletinu na lovački način

>> Recept za juneći gulaš s knedlama od kruha

4. Kakva salata!

Još jedan način na koji možete iskoristiti svježi grincajg je za osvježavajuću salatu. Naribajte ovaj korjenasti dio svežnja, kelj narežite na trakice, a peršin sitno nasjeckajte. Začinite uljem i octom ili napravite neku verziju coleslaw salate. Možete ovo pomiješati s naribanim svježim kupusom, pa onda umiješati kremasti preljev.

>> Recept za coleslaw salatu

>> Salata od ribane mrkve

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.